Explicatii. Cum va functiona noul sistem de compensare a facturilor la gaze si energie, pentru persoane fizice si firme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Explicatii. Cum va functiona noul sistem de compensare a facturilor la gaze si energie, pentru persoane fizice si firme
Explicatii. Cum va functiona noul sistem de compensare a facturilor la gaze si energie, pentru persoane fizice si firme
de Magda Florea la 15 Sep. 2021
Urmareste-ne pe Google News
compensatii facturisubventii facturienergie electricaplafonare preturi gaze

Dupa cum stim deja, Guvernul pregateste o Ordonanta de Urgenta care va ajuta peste 13 milioane de romani la plata facturilor de energie electrica si gaze naturale. Noul mecanism a fost explicat, pe larg, de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 

 

Cum va functiona noul mecanism. Declaratiile ministrului de Energie:

 
 
  • Am solicitat asociatiilor furnizorilor, asa cum au venit cu profilul consumatorilor pentru clienti casnici, sa vina si cu profilul consumatorilor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, pentru ca pregatim si o schema de ajutor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. 
 
  • Dar, astazi, am prezentat in guvern schema de ajutor, de subventionare, de compensare, cum vrem sa ii zicem, pentru energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii casnici. 
 
  • Am plecat de la ideea ca in piata concurentiala avem o oferta minima, un pret minim de referinta, este pretul minim de referinta pe care eu l-am spus de atat timp, este pretul oferit de catre o companie, nu ii mai dau numele astazi, care este mai mic decat pretul reglementat la 31 decembrie 2020, deci vorbim de un pret concurential mai mic decat pretul reglementat la sfarsitul perioadei de reglementare. 
 
  • Avem o baza de pornire, o baza minima si avem un pret mediu in piata, care este la in jurul cifrei de 82 de bani pe kilowatt, vorbim cu toate taxele incluse, deci practic avem un pret mediu si sunt foarte multi, inclusiv mari furnizori de energie sub acest pret, puteti verifica pe comparatorul de preturi, cu oferte incepand cu data de 1 noiembrie, vorbim de 1 noiembrie. 
 
  • Deci avem doua referinte: referinta minima, cel mai mic pret din piata concurentiala, care este 64 de bani pretul mediu si pretul mediu din piata concurentiala care este 82 de bani. Aceasta diferenta de 18 bani pe kilowatt la consumator, aceasta diferenta va fi subventionata in totalitate de catre stat din bugetul statului si avem mai multe transe de consumatori. 
 
  • Avem consumatori intre 30 de kW si 200 de kW lunar. Vorbim practic pentru romanii care consuma intre 30 si 200 de kW. Poate va intrebati de ce e un prag de 30 de kW, pentru ca acest prag de 30 de kW inseamna ca acolo avem casa nelocuita sau locuinte de vacanta, ori acest lucru nu are absolut niciun rost sa subventionam case nelocuite sau case de vacanta, deci nu stau acolo, cu un consum atat de mic. Peste 200 de kW consideram ca nu mai este un consum mediu, este un consum destul de mare, deci practic nu mai vorbim de oameni cu venituri medii. 
 
  • Am incercat sa facem un echilibru, o egalitate intre consum mediu si venitul mediu. Intre 30 de kW si 200 kW vorbim de 5.172.193 de gospodarii. Daca inmultim cu - va  dau statisticile de la Ministerul Muncii, 2,5 persoane pe gospodarie, vorbim de aproape 13 milioane de romani care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrica. 
 
  • Cine nu va beneficia in afara de cei sub 30 de kW consum, practic nu vor beneficia consumatorii vulnerabili, lor li se va aplica Legea consumatorului vulnerabil, deci cei sub 30 de kW si cei care sunt vulnerabili nu vor beneficia de efectele acestei ordonante si vulnerabilii vor merge pe Legea consumatorului vulnerabil si vor primi de acolo aceasta subventie.
 
  •  Cum vrem sa functioneze practic intreg acest mecanism? Atat la energie electrica cat si la gaze - o sa va spun si despre gaze cum va fi subventia - practic la sfarsitul fiecarei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferentiat in factura, vor intocmi niste borderouri automat din sistemele informatice, pe care le vor prezenta in declaratiile de la buget, de la ANAF, in declaratiile de taxe si impozite si li se vor scadea direct din declaratiile la taxe si impozite. 
 
  • Practic, nu dorim ca cineva sa fie pus pe drumuri, nu dorim ca romanul sa fie pus sa se duca dupa adeverinte ca sa demonstreze ca are un venit mediu sau un consum mediu, automat toti cei care sunt incadrati intre aceasta plaja de consum intre 30 si 200 kW, vorbim de 13 milioane de romani vor beneficia de aceasta subventie.
 
  • La gaze naturale, am luat un pret de referinta, care este un pret mai mult decat dublu fata de anul trecut, de 255 de lei pe kW, ca pret de referinta, iar acolo avem alte transe de consum. 
 
  • Avem transa de consum de la 100 la 300 de metri cubi consum anual. Trebuie sa stiti ca dintr-un consum anual la gaze naturale, vorbim de 60-70%, se consuma pe perioada de iarna, restul, in perioada de vara, consumul este foarte mic, spre deosebire de energie electrica, unde vorbim de consum cat de cat liniar.
 
  •  Intre 100 si 300 de metri cubi vorbim de o garsoniera, intre 300 si 600 de metri cubi vorbim de un apartament cu doua camere, intre 600 si 900 de metri cubi vorbim de un apartament cu trei camere, intre 900 si 1.100 de metri cubi vorbim de un apartament cu patru camere pana in 100 de metri patrati, in jur de 100 de metri patrati, si intre 1.100 si 1.200 de metri cubi vorbim de locuinte, inclusiv case individuale, pana in 120 de metri patrati. 
 
  • Toate aceste tipuri de locuinte, unde locuiesc romani care au veniturile, zicem noi, pana in plaja medie, vor beneficia de un ajutor in suma procentuala fixa de 25% din valoarea facturii. 
 
  • Pentru gaze naturale, deci vorbim de 25% suma fixa, in functie de consum, se aplica la fel, la final, pe factura si tot dand in jos, stornand 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA. Pentru energie electrica avem aceasta diferenta intre pretul mediu din piata si pretul minim din piata. Aceasta referinta de pret mediu atat la gaze naturale, cat si la energia electrica poate fi, evident, updatata in functie de evolutia pietei. 
 
  • In ordonanta de urgenta am propus, prin ordin comun al ministrilor, plus Autoritatea de Reglementare in Energie, pentru ca acolo se stiu exact, se centralizeaza toate datele de preturi.
 
  •  Pe scurt, cam acesta este sistemul pe care l-am propus. Nu mi se pare un sistem destul de complicat, mi se pare un sistem foarte simplu. Incerc, asa am incercat tot timpul, sa gasesc cea mai debirocratizata solutie in asa fel incat sa nu punem oamenii pe drumuri si in asa fel incat totul sa se poata face cat mai usor. Daca dumneavoastra aveti intrebari.
Citeste si: Omenirea consuma din ce in ce mai multa energie. Din fericire, sursele actuale tin (inca) pasul
 

Cum vor fi ajutate firmele sa treaca peste scumpiri, tinand cont ca pretul gazelor naturale si al energiei electrice se vad in pretul produselor bunurilor si serviciilor?

 
"Aici vorbim de doua linii. O linie pe termen mediu si o linie pe termen scurt. Linia pe termen mediu am gandit-o deja si am lansat acel program care este in finalizare de evaluare - Electric-Up. In sensul, companiilor, IMM-urilor, in acel Electric-Up, li se subventioneaza 100% pana la 100 de kilowati, pentru autoconsum, sa isi instaleze panouri fotovoltaice, in asa fel incat sa scada consumul.
 
 Practic, le dam bani sa isi instaleze o unitate de producere a energiei electrice, care, evident, are cost zero din punctul de vedere al pretului energiei. Asta vorbim de termen mediu, si aici vreau sa dau o veste buna: am luat decizia, la nivelul ministerului, sa finantam absolut toate proiectele care au fost depuse, deci nu numai cele pentru care a fost alocat initial un buget, o sa marim bugetul, pentru ca, prin cresterea certificatului de CO2, au crescut si banii alocati pe aceste proiecte. Si, vom dezvolta proiecte de acest tip, de eficienta energetica, in asa fel incat sa incercam sa ii ajutam sa isi adapteze inclusiv instalatiile de productie, sa investeasca in echipamente mai putin energofage. Pe termen scurt, trebuie sa trecem aceasta iarna. Si, atunci, gandim si lucram, in momentul de fata, la o schema de ajutor, si o sa avem o intalnire si cu Consiliul Concurentei, pentru ca la intreprinderile mici si mijlocii, la companii in general, trebuie sa avem grija sa respectam regulile concurentei, si o sa scoatem o schema de ajutor.
 
 Nu pot sa va zic ca va fi exact ca aceasta, pentru ca vreau sa stiu exact si am cerut furnizorilor profilul de consum al IMM-urilor, pe clase de consum, pentru ca sunt convins ca nu gasim IMM-uri cu consum de 50 de kilowati, si atunci trebuie sa ne ducem in alte plaje.
 
 Si o sa venim cu un ajutor pe fiecare clasa de consum, in functie de datele pe care le vom avea si de numarul total de intreprinderi mici si mijlocii. Cert este ca suntem hotarati ca, incepand cu data de 1 noiembrie, sa avem doua legi care intra in vigoare - una pentru consumatorul casnic si una pentru intreprinderile mici si mijlocii. Dupa cum stiti, marii consumatori de energie au deja o schema de ajutor", a explicat ministrul Energiei.
 
Intrebat sub ce forma legala vor fi adoptate aceste masuri, daca va fi intocmit un proiect de lege ce va trebui sa treaca de Parlament, sau se va gasi o alta formula, ministrul a spus ca se va adopta o Ordonanta de Urgenta: "Vorbim de ordonanta de urgenta pentru ca este urgenta sa protejam atat romanii, cat si intreprinderile mici si mijlocii in aceasta iarna. Nu stam. Ea va ajunge ulterior in parlament, putem discuta pe baza ei in parlament. Si, daca e cazul, in parlament si sunt idei bune, eu sunt foarte receptiv si o putem ajusta din mers".

Citeste si: Oamenii de afaceri sunt satui de criza politica. Cer presedintelui Romaniei si partidelor politice stabilitate si predictibilitate
 

Cum vede ministrul Energiei evolutia pretului la gaze, in iarna care urmeaza

 
"Pretul gazului, din pacate, cred ca nicio tara europeana nu poate sa il dicteze, sa il spuna. Pretul gazului, in momentul de fata, o repet, o spun de fiecare data, este direct influentat de catre Federatia Rusa prin Gazprom. Au redus livrarile prin Ucraina, au redus livrarile catre Europa, isi respecta doar contractele, nu suplimenteaza, au crescut livrarile prin Asia.
 
 Eu cred ca este o modalitate prin care doresc sa grabeasca conducta Nord Stream ca sa introduca gaze prin Nord Stream. Cand va porni porni conducta Nord Stream, ea este finalizata, am vazut toti in presa ca este finalizata, urmeaza o perioada de verificari, de reglementari ale reglementatorului german. Eu cred ca nu e o criza a gazului, ci a pretului gazelor, sa ii spunem, este facuta ca sa grabeasca acest Nord Stream. Cand va fi Nord Stream functionala, sunt convins ca pretul gazelor va scadea si v-am dat exemplul pietei futures, pentru iarna viitoare, de la Viena, cand preturile se intorc catre unde au fost", a explicat ministrul Virgil Popescu.
 

"Nu poti plafona un pret intr-o piata asa, pur si simplu"

 
Referitor la posibilitatea plafonarii preturilor la gaze, asa cum propune PSD printr-un proiect de lege, ministrul e retinut: " Acum, premierul a spus ca discuta inclusiv scenarii de plafonare a pretului. Haideti sa vedem acele scenarii cum sunt, sa ne punem la masa se vedem acele scenarii. Cert este ca nu poti plafona un pret intr-o piata asa, pur si simplu. Trebuie sa te gandesti la anumite reglaje care trebuie facute ca sa nu dezechilibrezi complet productia de gaze, ca, pana la urma, e foarte usor sa spui - in Romania nu se vinde decat cu X lei gazul sau energia electrica.

Bun. Trebuie sa si ai aceasta marfa pentru ca, la un moment dat, s-ar putea sa ai criza de marfa in piata si sa nu ai de unde sa o cumperi si atunci degeaba spui tu ca plafonezi, ca cel care ti-o da nu ti-o poate da decat la un anumit pret, iar diferenta aceea trebuie sa o suporti tu. Cam asa au facut spaniolii, ei fiind importatori, nefiind producatori, au spus: noi, stat, platim diferenta intre pretul cu care achizitionam si pretul pe care l-am impus. Dar ei sunt sunt importatori net. Haideti sa ne punem la masa sa vedem exact despre ce este vorba".

Citeste si: Americanii sunt nemultumiti de cat de nepregatita este Europa in fata unei posibile crize a gazelor
 


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!
Companii

Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!

today22 Nov. 2024
Munca de acasa devine un lux pentru tot mai multi angajati din Romania
Companii

Munca de acasa devine un lux pentru tot mai multi angajati din Romania

today22 Nov. 2024
Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Ultimele stiri economice

Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile

today22 Nov. 2024
De unde vine fascinatia oamenilor pentru aur?
Cultura generala

De unde vine fascinatia oamenilor pentru aur?

today22 Nov. 2024
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Financiar-Bancar

Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania

today22 Nov. 2024
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!

today21 Nov. 2024
Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor
Casa si gradina

Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor

today21 Nov. 2024
Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate
Life Style

Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate

today21 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Ultimele stiri economice

Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile

today22 Nov. 2024
De unde vine fascinatia oamenilor pentru aur?
Cultura generala

De unde vine fascinatia oamenilor pentru aur?

today22 Nov. 2024
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Financiar-Bancar

Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania

today22 Nov. 2024
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Banii tai - sectiune de educatie...

Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!

today21 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x