Expert: Mostenirea lasata de Guvernul PSD seamana cu parjolirea holdelor si secarea fantanilor
gelu diaconuanafflorin cituaudieri ministriparlament4 noiembrieludovic orbantvarambursari tvaeugen teodorovicideficit bugetar
Fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, sustine ca situatia financiara in care se afla Romania dupa guvernarea PSD este mai grava decat credem la prima vedere. "Situatia poate fi asemuita cu parjolirea holdelor si secarea fantanilor", a spus Diaconu, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Gelu Diaconu sustine ca tinta anuala de deficit a fost deja atinsa dupa doar noua luni de guvernare a Cabinetului Dancila, iar Eugen Teodorovici ar fi sistat rambursarile de TVA, care se rdica la aproximativ 2 miliarde de lei, bani datorati agentilor economici.
"Practic, tinta anuala planificata de deficit este deja atinsa la 9 luni. Si mai avem in fata un trimestru, ultimul din an, in care de regula ar trebui inregistrate cele mai mari cheltuieli. "Mostenirea” in materie de executie bugetara lasata de d-l Teodorovici si PSD noilor guvernanti poate fi asemuita cu parjolirea holdelor si secarea fantanilor!", a explicat fostul sef ANAF.
"Dar situatia reala este mult mai dificila. Pe partea de venituri la TVA, de exemplu, avem o mistificare grosiera. Au sistat de facto rambursarile de TVA, amanand sine die deconturile aprobate si blocand verificarile deconturilor de valori mari selectate pentru control. Sunt cel putin 2 md lei in sold pe total ANAF, sume datorate agentilor economici blocate la rambursare prin masuri administrative!”, sustine Gelu Diaconu.
Diaconu spune, de asemenea, ca misiunea dificila ii va reveni celui care va prelua portofoliul de la Ministerul de Finante. El va trebui sa isi asume in fata Comisiei Europene aceasta situatie generata de "guvernarea iresponsabila a PSD".
"Noul ministru al Fiinantelor va trebui sa mearga cu caciula in mana la Comisia Europeana si sa le prezinte situatia reala inclusiv cea referitoare la angajamentele pe cheltuieli antamate de guvernarea iresponsabila a PSD. La care trebuiesc adaugate obligatiile asumate prin masuri legislative nesustenabile de crestere a pensiilor si salariilor. Fara intelegerea Comisiei Europene fata de depasirea la aceasta etapa a deficitului bugetar, procedura de deficit excesiv ne bate la usa! Minciuna are intotdeauna picioare scurte. Si urmeaza un an electoral, adica si mai multe minciuni cu care va fi pacalit electoratul”, a mai scris Diaconu.
Ministrul propus de Orban la Finante a primit aviz NEGATIV: "Este o executie politica"
Premierul desemnat, Ludovic Orban, l-a propus pe liberalul Florin Citu pentru preluarea portofoliului de la Finante. Insa
Citu a primit aviz negativ din partea membrilor comisiilor permanente din Parlament, la audierile care au avut loc la inceputul acestei saptamani.
Insa votul final se va da in Plenul Parlamentului, iar Orban a spus ca nu va renunta la cei trei ministri care au primit avize negative (ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru si Ion Stefan, propus la Ministerul Dezvoltarii) si a spus ca voturile negative sunt "o executie politica".
"Nu accept evaluarea pe care o face PSD. A fost un vot politic, modul in care a decurs audierea arata ca a fost pregatita in detaliu si a avut scopul de a determina votul negativ. Nu accept ca Olguta Vasilescu sau radulescu "mitraliera" sa fie cei care stabilesc capacitatea unui ministru propus de mine. Majoritatea PSD a pregatit o executie politica. Sunt disperati pentru ca la Ministerul Dezvoltarii va veni un om corect", a declarat Orban la audierile din comisiile permanente.
Vezi aici
Cum s-au desfasurat audierile din Parlament
Parlamentul va vota investirea Guvernului PNL pe data de 4 noiembrie, iar Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a intra la guvernare cu Executivul sau, lucru ce spune ca este asigurat, pentru ca ar fi primit deja promisiuni de sustinere din partea majoritatii deputatilor si senatorilor.