Expert: Exista riscul declansarii unei crize alimentare globale
criza alimentara
Expertii trag un semnal de alarma si spun ca evolutiile din ultima perioada, atat pe pietele externe, cat si in Romania, s-ar putea reflecta intr-o criza alimentara care va afecta si tara noastra.
Conform asteptarilor anterioare ale economistilor, criza alimentara ar fi urmat sa vina peste 10-15 ani, insa, cele mai recente date arata ca ne vom confrunta cu ea mult mai devreme.
Preturile alimentelor au inregistrat acum cea mai lunga perioada de crestere din ultimii 10 ani, in timp ce in luna martie 2021, indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut pana la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte in luna februarie, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna iunie 2014.
Potrivit specialistilor, preturile in crestere au la baza mai multe motive, printre care si schimbarile climatice, Insa in Romania situatia e mult mai delicata, in conditiile in care
"Romania are un nivel de dezvoltare sub mediocru, exportam materie prima - legume, fructe, cereale - si importam materie prima prelucrata. Avem un import foarte mare de produse alimentare, care sunt aduse in tara pe euro sau dolar si preturile la raft cresc", explica profesorul de economie Mircea Cosea, la
Digi24.
"E o pre-perioada a ceea ce numim criza alimentara care se va declansa. Omenirea are in vedere o criza alimentara care va incepe in 10 sau 15 ani. Iata ca incepe mai devreme", a mai avertizat profesorul de economie.
"Preturile vor avea o tendinta de crestere (...) Daca restrictiile mai dureaza, pana in iulie preturile vor creste si mai mult"
"Romania nu reuseste in aceste momente dupa doi ani de seceta foarte dura sa aiba programe de stimulare a productiei interne de legume, fructe si carne. Preturile vor avea o tendinta de crestere, mai ales la legume si fructe de sezon. Daca restrictiile mai dureaza, pana in iulie preturile vor creste si mai mult.
O jumatate de miliard de persoane ar putea ajunge la pragul de jos al saraciei, din cauza pandemiei
Criza pandemica reprezinta un teren foarte fertil pentru saracia la nivel global. Inca de anul trecut, de la izbucnirea coronacrizei, au inceput sa curga avertismentele cu privire la riscul ca milioane de oameni din intreaga lume sa fie grav afectati din punct de vedere financiar, in urmatoarea perioada.
Din pacate, la un an distanta, avertismentele incep sa prinda contur si sa se adevereasca. Criza saraciei de Paste din acest an inregistrata in Italia va fi cea mai grava de la inceputul secolului, a avertizat, la inceputul acestei saptamani, asociatia de fermieri Coldiretti.
Aproximativ 5,6 milioane de persoane au fost inregistrate ca traind in saracie absoluta in Italia in 2020, o crestere de aproximativ un milion fata de anul precedent.
De asemenea, in tarile in curs de dezvoltare situatia economica ramane delicata si incerta, categoriile defavorizate fiind dezavantajate in aceasta perioada, existand riscul inrautatirii nivelului de trai, daca pandemia nu va fi anihilata cat mai repede, iar economiile relansate.
Citeste si: Oamenii nu inteleg ce inseamna al treilea val pandemic pentru sistemul medical. Pentru fiecare dintre noi
Foto: freepik.com