Exista si domenii de activitate care duduie in Romania. Cine are succes, cu adevarat
piata asigurarilorasigurari
Anul 2021 nu a fost deloc unul usor. Provocarile si-au facut simtita prezenta, in al doilea al crizei sanitare globale, insa au existat si domenii care au reusit sa faca performanta. Printre ele, piata asigurarilor.
"Anul trecut, piata asigurarilor a crescut din punctul de vedere al primelor brute subscrise cu 24%. Este pozitiv faptul ca asigurarile de viata au crescut cu 18% si au ajuns la subscrieri de 2,6 miliarde de lei, iar asigurarile de sanatate au crescut cu 10% si au insumat 500 milioane de lei.
Aceste tipuri de asigurari, prin masurile pe care noi le-am luat, ne dorim sa creasca continuu, astfel incat structura pietei, asa cum este ea acum, sa se schimbe in urmatorii ani, iar ponderea asigurarilor facultative sa fie dominanta", a declarat Valentin Ionescu, director al Directiei Generale de Asigurari din cadrul ASF, in cadrul "Conferintei Europene a Serviciilor Financiare ECFS2022 Sustenabilitate si Rezilienta - Noile coordonate ale pietelor financiare", organizata de Institutul de Studii Financiare.
"Industria a raspuns tuturor daunelor care s-au intamplat pe parcursul anului trecut"
In 2021, despagubirile brute platite de catre societatile de asigurare au fost de circa 7,6 miliarde de lei. Industria este rezilienta, industria a raspuns tuturor daunelor care s-au intamplat pe parcursul anului trecut.
Coeficientul de lichiditate a fost in crestere la sfarsitul lunii decembrie pentru societatile de asigurari comparativ cu 2020, iar indicatorii SCR si MCR au fost peste nivelul minim legal.
Per ansamblu, in ciuda pandemiei si a iesirii din piata a celui mai mare asigurator, prin eforturile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara le-a facut, pietele financiare pe care noi le supraveghem, inclusiv piata asigurarilor, s-au dovedit reziliente si au sustinut, atunci cand a fost nevoie, familiile sau agentii economici.
Ultimii 2 ani de pandemie au demonstrat o maturitate a pietelor supravegheate de ASF. Comparativ cu alte crize istorice, in special fata de cea din 2008, in acest moment stam mult mai bine, pietele sunt mature, instrumentele sunt mult mai complexe, iar viteza de reactie, inclusiv a ASF, a fost una foarte mare, foarte buna, in coordonare cu alte autoritati.
Ca urmare a tuturor masurilor, nu s-a pus discutia unui risc sistemic in pietele supravegheate. Si acum planeaza riscuri asupra pietelor financiare, dar ele sunt monitorizate. In functie de nivelul riscului, exista masuri pe fiecare nivel de risc."