Europenii ne avertizeaza: prea multi romani sunt la un pas de SARACIE si EXCLUZIUNE SOCIALA
saracieexcluziune sociala
In cel mai recent raport al Eurostat apar niste concluzii foarte triste pentru tara noastra, dar pe care le putem aborda ca pe un avertisment si pe care le putem folosi pentru a ne construi politici sociale mai solide si concentrate pe nevoile oamenilor de rand.
Europenii ne spun ca, in 2021, 95,4 milioane de persoane din UE , reprezentand 21,7% din populatie, erau expuse riscului de
saracie sau excluziune sociala. Acest lucru inseamna ca oamenii raiau in gospodarii care se confrunta cu cel putin unul dintre cele trei riscuri de saracie si excluziune sociala (risc de saracie, deprivare sociala si/sau locuinta intr-o gospodarie cu intensitate foarte scazuta a muncii). Aceasta este o usoara crestere fata de 2020 (94,8 milioane; 21,6% din populatie).
Dintre cele 95,4 milioane de persoane din UE care s-au confruntat cu riscul de saracie sau excluziune sociala, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din populatia totala) traiau in gospodarii care se confrunta cu toate cele trei riscuri de saracie si excluziune sociala simultan.
De asemenea, mai transmite Eurostat, peste o cincime (22,5 %) din populatia UE care traieste in gospodarii cu copii aflati in intretinere era expusa riscului de saracie sau excluziune sociala in 2021. Riscul de saracie sau excluziune sociala in UE a fost, in 2021, mai mare pentru femei decat pentru barbati (22,7 % fata de 20,7 %).
Anul trecut, 73,7 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de saracie, in timp ce 27,0 milioane erau grav defavorizate din punct de vedere material si social, iar 29,3 milioane traiau intr-o gospodarie cu intensitate scazuta a muncii.
"Femeile, tinerii adulti, persoanele cu un nivel scazut de educatie si somerii au avut, in medie, mai multe sanse de a fi expusi riscului de saracie sau excluziune sociala in 2021 decat alte grupuri din cadrul populatiei UE. Analizat pe sex, riscul de saracie sau excluziune sociala in UE a fost mai mare pentru femei in 2021 decat pentru barbati (22,7 % fata de 20,7 %).
Analizat dupa varsta, cel mai mare risc de saracie sau excluziune sociala in 2021 in UE a fost inregistrat pentru tinerii adulti cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani (27,3 %), in timp ce cel mai scazut risc a fost inregistrat pentru persoanele cu varsta de 65 de ani si peste (19,6 %). Intre aceste doua grupe de varsta, riscul de saracie sau excluziune sociala a fost de 20,2% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 25-49 de ani si de 21,9% in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 50-64 de ani. Grupa de varsta cea mai tanara, persoanele cu varsta sub 18 ani, a avut, de asemenea, un risc relativ ridicat (24,4 %)", se arata in raport.
In UE, aproape doua treimi (64,5 %) dintre somerii cu varsta de 18 ani si peste erau expusi riscului de saracie sau excluziune sociala in 2021. Persoanele inactive (altele decat cele aflate la pensie) s-au confruntat cu al doilea cel mai mare risc pe baza unei analize. dupa statutul de activitate, cu 42,3 % la risc. Spre comparatie, ponderea persoanelor pensionare care erau expuse riscului de saracie sau excluziune sociala a fost de 18,6 %, iar ponderea persoanelor ocupate a fost de 11,1 %.
In UE in ansamblu, riscul de saracie sau excluziune sociala pentru gospodariile cu copii aflati in intretinere a fost putin mai mare decat pentru cele fara. In 2021, mai mult de o cincime (22,5 %) dintre persoanele care traiau in gospodariile cu copii aflati in intretinere. In UE erau expuse riscului de saracie sau excluziune sociala, ceea ce era aproape de ponderea respectiva in randul gospodariilor fara copii in intretinere (20,9 %). Cu toate acestea, aceste rate au variat considerabil intre statele membre ale UE.
Pentru persoanele care traiesc in gospodarii cu copii aflati in intretinere, rata a variat de la maxime de 35,4 % in Romania, 31,7 % in Grecia si 31,5 % in Spania pana la 11,4 % in Finlanda, 10,7 % in Cehia si 9,9 % in Slovenia.
Pentru cei din gospodariile fara copii in intretinere, ratele au variat de la 33,8 % in Bulgaria, 33,4 % in Letonia si 33,3 % in Romania la 13,9 % in Slovacia si 10,8 % in Cehia.