Compania rusa de stat Gazprom a sistat saptamana trecuta livrarile de gaze spre Polonia si Bulgaria, autoritatile din cele doua tari anuntand ca refuza sa achite importurile in ruble. Potrivit reprezentantilor de la Kremlin, decizia de oprire a livrarilor de gaze spre Polonia si Bulgaria nu este nimic altceva decat rezultatul “actiunilor neprietenoase” ale Occidentului fata de Rusia. Europa se afla in fata unei crize fara precedent la acest capitol, autoritatile de la Bruxelles avertizand deja ca Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaze si pentru alte tari.
Tarile din cadrul Uniunii Europene importa petrol din Rusia in valoare de aproximativ 450 de milioane de euro in fiecare zi. Desi nu se poate vorbi pentru moment despre o sistare totala a importurilor de gaz rusesc, autoritatile europene isi doresc o reducere treptata a dependentei fata de Rusia. Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, isi doreste sistarea importurilor de petrol rus incepand cu anul 2023, insa contextul general din Europa este destul de complicat la acest moment.
Potrivit informatiilor de la aceasta ora, planul Comisiei Europene are putine sanse sa devina realitate, mai multe state membre ale blocului comunitar european anuntand deja ca se opun ideii. Conform declaratiilor de pana acum, Ungaria, Austria, Slovacia, Grecia, Spania si Italia au dat semnale ca nu sunt de acord cu o oprire rapida a importurilor de energie din Rusia. Luni seara, comisarul european al energiei, Kadri Simson, a pledat in cadrul reuniunii Consiliului UE pe tema crizei energetice pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie in Uniunea Europeana si pentru acumularea de stocuri de gaz.
La finalul reuniunii Consiliului UE, Kadri Simson a precizat ca la acest moment nu se poate vorbi inca despre niste riscuri imediate asupra aprovizionarii cu gaz a continentului european. Totusi, comisarul european al energiei a indemnat statele membre ale Uniunii sa elaboreze niste planuri de urgenta in acest sens si sa faca stocuri inainte de venirea iernii. Totodata, in acest nou context, diversificarea surselor de aprovizionare a devenit extrem de importanta. La ora actuala, Uniunea Europeana are stocuri de gaz natural in proportie de doar 32%.
Polonia este prima tara care a anuntat ca este pregatita sa fie pe deplin independenta de petrolul rusesc, precizand totodata ca este dispusa sa sprijine si alte tari in demersul lor de a isi reduce aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia. Germania a anuntat, de asemenea, in cadrul reuniunii Consiliului UE pe tema crizei energetice o reducere a dependentei de gazul rusesc cu 20 de procente. Si Italia isi doreste o diversificare cat mai rapida a portofoliului de furnizori de gaz, anuntand deja incheierea unor acorduri cu Egipt si Algeria. Ungaria, in schimb, are o pozitie diferita fata de cea a tarilor UE, precizand ca nu este dispusa sa puna in pericol siguranta energetica a tarii.
Situatia din Romania nu este atat de delicata la acest moment, ministrul Virgil Popescu dand deja asigurari ca tara noastra a identificat surse si rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia. Totodata, ministrul Energiei a mai precizat ca Romania nu are contracte directe incheiate cu Gazprom.
Citeste si: Viata devine tot mai grea pentru cei cu datorii la banci: lipsa educatiei financiare isi spune cuvantul
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si