Europa scoate asul din maneca in fata Moscovei: piata de gaz e manipulata de rusi, dar avem solutia
criza energeticaenergie rusiagaze rusestiuecomisia europeana
Europa este in mod evident o victima a miscarilor pe care rusii le fac pe piata gazului si a haosului cu care se joaca efectiv la "robinetul" conductelor ce alimenteaza economiile europene. In fata unei astfel de situatii, Europa vrea sa ia atitudine si se vorbeste ferm despre posibilitatea de a plafona pretul gazelor rusesti.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este persoana care vorbeste despre aceasta masura ce ar putea reprezenta un adevarat as din maneca Europei in fata crizei energetice orchestrate de Rusia.
"Cred cu fermitate ca este acum momentul pentru o plafonare a pretului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa", a spus oficialul UE, vineri.
Declaratia a avut loc in cadrul unei reuniuni a parlamentarilor conservatori din Germania, cea mai puternica dintre economiile europene si, totodata, una dintre cele mai dependente de importurile energetice de la Moscova.
De altfel, Germania se afla, din 31 august, intr-o pozitie mai mult de delicata.
Rusii au decis sa opreasca livrarile de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, pana pe 3 septembrie, pe motiv ca efectueaza niste lucrari de mentenanta, dar unii lideri europeni sustin faptul ca e vorba doar despre manipularea pietei si despre incercarea lui Vladimir Putin de a pune presiune pe Occident si de a determina diminuarea sanctiunilor ce s-au luat impotriva economiei Rusiei, ca raspuns la razboiul declansat in Ucraina.
Rusia si-a redus deja semnificativ exporturile de energie catre intreg continentul, ducand la cresterea preturilor, dar neaga in continuare ca s-ar folosi de resursele sale naturale ca arma politica.
Rusia incearca sa faca o demonstratie de forta in fata Europei, cred specialistii. Dar asta ne poate arunca in recesiune
Rusia "incearca sa arate ca este inca o superputere energetica si ca poate riposta [impotriva] sanctiunilor pe care le-a impus Europa", crede Kate Dourian, de la Institutul de Energie SUA.
"Piata este atat de stransa in acest moment, incat orice intrerupere a aprovizionarii cauzeaza mai multe cresteri ale pretului gazului", a precizat Carole Nakhle, CEO al analistilor Crystol Energy, citat de BBC.
Faptul ca orice miscare a rusilor pe piata gazului se reflecta in preturi a fost deja demonstrata si nu o data. Spre exemplu, cand Rusia si-a anuntat intentia de a restrictiona aprovizionarea in iulie, in decurs de o zi a crescut pretul cu ridicata al gazului in Europa cu 10%. De altfel, preturile gazelor sunt acum cu aproximativ 450% mai mari decat erau in aceeasi perioada a anului trecut.
Carole Nakhle e de parere ca aceasta criza energetica are potentialul de a incetini cresterile economice in statele occidentale si de a accelera riscul de intrare in recesiune.
"Acest lucru ar putea provoca incetiniri in economiile europene si ar putea accelera drumul catre recesiune", a precizat expertul.
Foto: freepik.com