Europa a sarit de 1 milion de decese Covid. E prima regiune din lume care inregistreaza aceasta nedorita performanta
valul treicoronaviruspandemiebilant infectarirecord covid
Decesele cauzate de noul tip de coronavirus au depasit pragul de 1 milion in Europa. Batranul continent devine astfel prima regiune din lume in care se inregistreaza aceasta cifra.
De cand a inceput pandemia, in regiunea europeana au fost raportate cel putin 37.221.978 infectii si 1.000.062 decese, potrivit unui bilant al Reuters.
Depasirea pragului de 1 milion de decese vine intr-un context epidemiologic extrem de sensibil pentru Europa. Statele europene incearca sa isi creasca efortul de vaccinare, in fata celui de-al treilea val pandemic cauzat de tulpinile aparute la varianta originala a coronavirusului Sars-CoV2.
Liderii de la varful institutiilor europene responsabile in domeniul sanatatii atrag atentia cu ingrijorare asupra cresterii numarului de infectari in Europa. Un semnal in acest sens a dat joi, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Europa, Hans Kluge.
Jurnalistii
Reuters arata ca regiunea europeana a administrat aproximativ 12 vaccinuri pentru fiecare 100 de persoane, mult mai putin decat Statelor Unite, care au administrat aproximativ 34 de doze la 100 de persoane.
In contextul in care decesele Covid-19 din UE au trecut si ele de 550.000, in timp ce mai putin de o zecime din populatia statelor membre e vaccinata, Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca situatia se inrautateste.
"Vedem creasta unui al treilea val in statele membre si stim ca trebuie sa acceleram ratele de vaccinare".
OMS recomanda Guvernelor europene sa nu renunte la vaccinarea cu serul AstraZeneca.
Agentia Europeana a Medicamentului recomanda, de asemenea, utilizarea AstraZeneca, spunand ca serul e sigur si eficient, dupa ce a incheiat o reevaluare a acestuia, in contextul in care
mai multe tari europene au decis sa suspende administarea serului, ca masura de precautie, pe fondul unor suspiciuni legate de efectele adverse.
Citeste si: Parisul intra in lockdown, cu 1.200 de pacienti in ATI. Franta se teme de al treilea val pandemic. Ce restrictii intra in vigoare aici
Tarile din Europa de Est, inclusiv Rusia, raman cele mai afectate
Tarile din Europa de Est, inclusiv Rusia, raman cele mai afectate, concluzie trasa pe baza numarului total de cazuri si decese.
Rusia are cel mai mare numar total de infectii COVID, cu peste 4,4 milioane sau aproape 12% din toate cazurile din regiune. Tara are una dintre cele mai mari rate de mortalitate COVID-19 din lume, pe cap de locuitor, cu aproximativ 153 de decese la 1000000 de rezidenti, in spatele Statelor Unite, cu 164 de decese la fiecare 100.000 de persoane.
In timp ce numarul oficial de morti in Rusia este de 94.267, cel putin 221.534 au pierit din cauza bolii, potrivit unui calcul Reuters care include decese raportate de agentia de statistica Rosstat din tara.
In acest context, sefa CE a anuntat ca UE e dispusa sa stopeze exporturile de vaccinuri, pentru a se asigura ca exista suficiente doze cu propritate pentru cetatenii europeni.
"Este greu sa explicam cetatenilor nostri de ce vaccinurile produse in UE merg in alte tari care produc si vaccinuri, in timp ce aproape nu se mai intoarce nimic", a spus, miercuri, Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene.
"Vrem sa vedem reciprocitate si proportionalitate in exporturi, suntem pregatiti sa folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura ca Europa isi va primi partea echitabila”, a mai spus Ursula von der Leyen.