Euro atinge un nou maxim istoric: 4,8184 lei, iar francul elvetian 4,5506 lei
maxim euromaxim franc elvetiancurs eurocurs bnrcurs dolarcotatie aur
Moneda euro si francul elevtian au atins, astazi, noi maxime in raport cu moneda nationala. Banca Nationala a Romaniei a calculat si afisat un curs de 4,8184 de lei pentru un euro, in crestere cu 0,15% fata de ziua de vineri.
Precedentul maxim era de 4,8127 de lei pentru un euro si a fost atins pe 28 februarie 2020.
In acelasi timp, astazi, cotatia dolarului american a scazut la 4,2182 lei, curs mai mic cu 0,83%, in raport cu ultima zi bancara a saptamanii trecute.
Totodata, francul elvetian a atins un nou maxim istoric fata de leul romanesc: 4,5506, de la maximum precedent, atins, vineri, de 4,5385 lei.
In schimb, pretul gramului de aur s-a ieftinit la 227,4317 lei, de la 230,2927, vineri.
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat, ieri, in cadrul unei emisiuni la Digi24, ca deprecierea monedei nationale este legata de mai multi factori, cum ar fi inflatia.
"Noi cand facem analize, daca vrem sa le facem corect, atunci nu putem sa luam cursul leu - euro si sa-l analizam in sine, nici sa-l raportam la alte momente istorice ale miscarii pietei noastre valutare, pentru ca nu mai sunt semnificative.
Leul este - sigur ca da - fata in fata cu el insusi, pe arena in care se misca toate preturile. Acolo, leul este fata in fata cu el insusi. Si ce ne arata aceasta arena? Ca, din 1 octombrie 2017, deci, de acum doi ani si cinci luni, Romania este intr-un ciclu inflationist.
Acest ciclu inflationist a avut o curgere periculoasa. La un moment dat, a urcat pana la 5,4%, in mai 2018, nivel foarte mare al inflatiei in conditiile in care foarte multe tari se luptau cu deflatia", a explicat Vasilescu.
Legat de valoarea cursului leu - euro, oficialul a precizat ca BNR nu stabileste, ci calculeaza cursul.
"La ora 13.00, se face o fotografie a pietei valutare. Banca Nationala aduna toate realitatile din piata, toate miscarile in raporturile dintre leu si euro, face un calcul si comunica, la ora 13.00, in fiecare zi. Si, aici, sunt probleme, ca a ramas din vechime, din anii '90 inca, ideea ca Banca Nationala stabileste acest curs si, de multe ori, presa comunica: cursul stabilit de Banca Nationala astazi, la ora 13.00 este cutare.
Nu este cursul stabilit de Banca Nationala, este cursul calculat de Banca Nationala. Ea face un film al pietei, filmul acesta este facut de la deschiderea pietei si pana la inchiderea pietei, dar continuam sa vedem ce se intampla pe piata pentru ca piata noastra nu mai e nationala, este globala", a explicat cosilierul.