Eugen Teodorovici: Multe cheltuieli ale Ministerelor nu se justifica. O remaniere ar fi indicata cat mai repede
cheltuieli publicebugetsalariipensiieugen teodoroviciremus borzadeficit bugetardarius valcov
Eugen Teodorovici considera ca o remaniere guvernamentala ar fi solutia optima pentru Romania, in acest moment. Faptul ca Romania a ajuns la un nivel extrem de mare al cheltuielilor publice este o tema pe care Eugen Teodorovici o aduce frecvent in atentie, subliniind faptul ca este nevoie de o reducere a cheltuielilor.
Teodorovici a lasat sa se inteleaga ca numarul de Ministere este prea mare sau ca unele Ministere sunt supradimensionate, cu cheltuieli nejustificate.
"Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica, si poate sa faca o eficientizare in acea firma nu face cheltuiala. Poate ministerul are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala? Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu isi justifica prezenta in economie, atunci de ce sa le tinem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat si atarna de ani de zile in mod nejustificat”, a declarat Eugen Teodorovici, marti seara, la Antena 3, intrebat despre posibile restructurari bugetare.
Teodorovici a precizat ca va avea in vedere eficientizarea administratiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurari in alte domenii bugetare ca educatia sau sistemul medical.
Oficialul de la Finante a mai spus ca "O remaniere ar fi indicata mai repede si o restructurare a Guvernului, atunci cand, desigur, Parlamentul se va intoarce din vacanta, sau daca nu va fi convocat poate mai repede, pe final de august. Ar fi cel mai bine, pentru ca, de ce faci o remaniere? Sa aduci un ministru mai performant decat cel care este astazi in pozitie.(..) Poti face ambele. Si remanierea si partea de restructurare. Acolo unde nu schimbi ministerele si se impune o anumita remaniere, atunci poti face remaniere. Diferenta o faci in luna august cum spuneam, la final, pe restructurare, astfel incat oamenii sa se apuce de treaba. Adica nu faci in toamna ca sa se apuce oamenii cand?".
Teodorovici isi doreste implementarea unui plan de masuri de bun simt. Oficialul de la Finante ofera exemplul companiilor private, care atunci cand are o cheltuiala nejustificata, incearca sa o elimine, pentru a creste eficienta activitatii.
"Pe partea de cheltuieli publice: nu ne obliga legea si bunul simt, ca acei bani vin din zona privata? Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica sau poate face o eficientizare a activitatii in firma, nu o face? O face. Si eu spun ca poate ministerul acesta are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare, poate numarul de secretari de stat este foarte mare. Secretari de stat care aduc dupa sine si cabinete de consilieri, deci cheltuieli in lant. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala?", a explicat oficialul.
Teodorovici: Astfel de masuri, daca nu se iau astazi, ele vor produce efecte negative pentru ani de zile
Eugen Teodorovici considera ca reducerea cheltuielilor prin masurile de bun simt despre care am vorbit mai devreme, necesita o aplicare urgenta, ca, in caz contrar, efectele negative ne vor afecta pentru ani de zile.
"Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu-si justifica prezenta in economie de ce sa le tinem in mod inutil? Astfel de masuri, daca nu se iau astazi, ele vor produce efecte negative pentru ani de zile. Acele companii de care vorbesc sunt companii care poate au un singur angajat, nu au activitate si atarna de ani de zile in mod nejustificat. Sunt foarte multe astfel de situatii. Nu ma pot gandi ca un om merge de dimineata pana noaptea la serviciu, aduce un ban familiei, nu conteaza ca e de stanga sau de dreapta, munceste pentru bani. Si sa ma uit in administratie cand o persoana sta, daca sta, pana la ora 16:00 si cat sta la program poate face altceva decat ce trebuie sa faca. Nu pot accepta acest lucru. Cu ocazia rectificarii bugetare vom veni si cu un plan de masuri pe care o sa-l prezentam doamnei prim ministru si Guvernului pentru a fi asumate. Repet, sunt masuri nu pentru ca nu sunt bani, sunt masuri de bun simt care trebuie luate indiferent daca ai bani sau nu", a mai sus Eugen Teodorovici.
Teodorovici: Romania poate, in doi ani de zile, sa elimine deficitul bugetar daca vor fi restructurate zonele in care banul public este cheltuit intr-un mod nejustificat
Nu este pentru prima data cand Teodorovici vorbeste despre necesitatea reducerii cheltuielilor publice si eficientizarii institutiilor statului.
La inceputul lunii iunie, oficialul de la Finante spunea ca Romania poate, in doi ani de zile, sa elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, daca vor fi restructurate zonele in care banul public este cheltuit intr-un mod nejustificat.
"Le spunem si celor de la Fondul Monetar International ca Romania poate cam in doi ani de zile sa isi stinga deficitul de 28 de miliarde de lei. Suma nu este mare, daca stam cu totii sa vedem acele zone in care banul public se cheltuie intr-un mod nejustificat” a spus ministrul.
Oficialul spune ca Romania trebuie sa accelereze investiitile, in paralel cu scaderea cheltuielilor publice.
"Este nevoie de accelerarea investitiilor, mai ales in zona publica, in transporturi sau in sanatate, pentru a face cresterea economica sustenabila. Inca mai sunt de facut eforturi, in noul context politic lucrurile se aseaza, oamenii se apuca de treaba, incep sa isi reia increderea in economia din Romania. Un euro in proiecte de infrastructura aduce doi euro in economie", a completat Teodorovici.
Va amintim ca bugetul general consolidat a incheiat anul trecut cu un deficit de 27,3 miliarde lei (5,85 miliarde euro), reprezentand 2,88% din PIB.
Remus Borza: Romania nu mai poate continua asa
Declaratii asemanatoare cu cele ale ministrului de Finante au fost facute si de
Remus Borza, succesorul lui
Darius Valcov in functia de consilier economic al premierului, dupa ce acesta din urma si-a dat demisia.
Borza spunea, tot luna trecuta, ca Romania nu mai poate continua asa, cheltuind masiv, si e nevoie de reducerea numarului de angajati in sistemul public, dar si diminuarea numarului de ministere.
"Trebuie redus numarul de ministere, trebuie redus numarul de institutii. Este o enorma birocratie, o enorma cheltuiala de bani, bani care trebuie sa mearga in autostrazi si scoli. Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, in vreme ce, in institutiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani multi.
Este nevoie de un plan de restructurare sever. In administratie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru ca PIB-ul s-a dublat, in ultimii sapte ani. Dar nu si bugetul. 16 miliarde de euro evaziune este enorm si apoi injuram ca noi nu avem autostrazi. Asa ca toata lumea trebuie sa plateasca taxe", spune Borza.
Totodata, Borza spune ca in Romania nu se aplica un regim fiscal echitabil intre categoriile de contriabili, fiindca unii au impozit pe venit, altii sunt scutiti. Aici, probabil se refera la IT-isti, care sunt privilegiati de plata acestui impozit, desi au cele mai mari salarii din tara. Si Ludovic Orban, presedintele PNL, a declarat ca este de acord cu principiul de echitate fiscala, in sensul in care toti cetatenii care obtin venituri sa plateasca impozit, fara ca unii sau altii sa fie privilegiati, mai presus de restul.
Dupa ce a facut aceste declaratii,
Borza a fost demis de Viorica Dancila din functia de consilier economic personal. Premierul si-a justificat decizia prin faptul ca Borza nu s-ar fi consultat cu nimeni din Guvern inainte de a face aceste declaratii, si ca a gresit cand a vorbit in numele intregii institutii.
USR: Guvernul pregateste concedieri si taieri de pensii si salarii. Teodorovici ar fi anuntat deja toate institutiile statului
Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, trage un semnal de alarma si spune ca Executivul a ramas fara bani de pensii si salarii. Potrivit lui Vlad Alexandrescu, din cauza masurilor haotice si iresponsabile, Guvernul a dus bugetul Romaniei in austeritate, motiv pentru care acum se impune reducerea drastica a cheltuielilor, prin taieri de salarii in sectorul public si concedieri.
De asemenea, pentru a diminua cheltuielile, si taierea pensiilor poate fi o optiune viabila in acest moment. Ceea ce inseamna ca pensionarii ar ramane cu mai putini bani decat inainte de majorari, insa ar fi nevoiti sa suporte costuri de trai mai mari, fiindca masuri precum OUG 114 au crescut rata inflatiei, au depreciat leul in fata monedelor externe si a dus la scumpirea utilitatilor.
Citeste si:
Numar record de firme radiate de la Registrul Comertului: Plus 75% fata de anul trecut