Esti sarac sau nu? Cati bani trebuie sa ai de cheltuiala pe zi, ca sa nu fii considerat un om sarac
saracie
Saracia poate fi definita subiectiv in functie de tara, de cultura sau pur si simplu de scara de valori si personalitatea fiecarui om in parte, insa in general, cand se construiesc statistici, economistii din cadrul Bancii Mondiale considera ca o persoana e saraca atunci cand are la dispozitie mai putin de 2 euro pe zi (aproximativ 10 lei).
Inca din 1990 Banca Mondiala a inceput sa monitorizeze situatia economica a cetatenilor si sa intocmeasca ample rapoarte si analize cu privire la saracia in lume. Din fericire, in deceniile ce s-au scurs de atunci si pana acum situatia pare sa se fi imbunatatit.
Datele oficiale arata ca daca in 1990 inca exista aproximativ doua milioane de persoane care traiau in saracie extrema, in 2019 numarul lor ajunsese la 648 de milioane. Un mare soc a venit insa in 2020, cand criza medicala a crescut din nou riscurile de saracie si excluziune sociala, aruncand multa lume in prapastia saraciei, numarul persoanelor extrem de sarace crescand cu aproximativ 70 de milioane la nivel global.
Din fericire, saracia incepe sa fie din nou combatuta, daca tinem cont de faptul ca anul acesta numarul oamenilor care traiesc in saracie extrema a scazut din nou, fiind de aproximativ 690 de milioane.
Doar ca saracia nu scade in mod egal peste tot. La nivel mondial avem, e drept, o imbunatatire in cifre, insa expertii pun acest fapt pe seama evolutiilor deosebit de favorabile din India si China, care au reusit performante notabile in ultimele decenii, in lupta contra saraciei. "Chinezii au facut cu adevarat pasi uriasi", spune si Rainer Thiele de la Institutul pentru Economie Mondiala din Kiel (IfW). Din 1990 pana in 2015, China a reusit sa reduca saracia extrema din tara de la 60 la suta la sase procente. Si alte tari asiatice au inregistrat mari succes in lupta impotriva saraciei extreme.
Cine face bani, ii face mereu
Asa cum era de asteptat, in statele bogate si prospere, care se dezvolta, cum ar fi majoritatea tarilor europene, situatia persoanelor sarace e mai putin dramatica decat in statele cu venituri mici.
Acolo unde sunt conflicte, unde in mod traditional exista saracie, nu sunt investitii, nu exista sisteme de educatie bine puse la punct, nu sunt democratii consolidate, acolo riscurile de saracie sunt cele mai mari, iar populatia traieste cel mai greu, saracia perpetuandu-se de la o generatie la alta ca o amara mostenire.
In Africa subsahariana e situatia crunta si tot pentru aceasta zona se prefigureaza o inrautatire, daca nu se vor lua masuri.
"Daca tendintele actuale continua, se estimeaza ca 7% din populatia lumii - aproximativ 575 de milioane de persoane - va trai in saracie extrema pana in 2030", se arata in cel mai recent raport al Natiunilor Unite privind dezvoltarea, conform unei analize
dw.com.
Foto: freepik.com