Este momentul acum sa imi cumpar un apartament?
piata imobiliaraapartamenteinvestitiicredit ipotecar
Cu siguranta, la noi, romanii, este cimentuit in mentalul colectiv principiul de a fi proprietar. Contrar mentalitatii de peste Ocean, spre exemplu, unde majoritatea oamenilor stau cu chirie, la noi sentimentul de proprietate este dominant. Totusi, trebuie sa fim foarte atenti cand il lasam din frau pentru ca, daca vom aruca banii pe un imobil in plin avant imobiliar, riscam sa iesim pacaliti din aceasta "afacere". Pentru achizitia unei locuinte, fie ea de tip garsoniera, apartament sau vila, trebuie sa astepti momentul ideal, pentru ca, probabil, nimeni nu vrea sa plateasca bani in plus inutil, doar pentru a pompa intr-o "gogoasa" financiara uriasa si falsa.
Ei bine, intrebarea vine natural: "Este acesta momentul ideal sa investesti intr-o locuinta?". Raspunsul, din pacate, sau nu, este ca nu, nu acesta este momentul prielnic pentru o astfel de investitie, pentru ca piata imobiliara este pe val. La final de vara, pretul apartamentelor a explodat, iar scumpirile se simt deja in toate marile orase ale tarii.
Site-ul de profil, imobiliare.ro, a intocmit o analiza care reflecta tocmai scumpirile apartamentelor in luna august. Potrivit analizei, valoarea medie de listare pentru un apartament, nou sau vechi, a crescut cu 1,2%, de la 1.249 de euro pe metru pătrat util, la finele lunii iulie, la 1.264 de euro pe metru pătrat, la finele lui august.
Desigur, unele dintre cele mai pronuntate scumpiri sunt in Bucuresti. In luna august, metrul patrat util s-a scumpit la 1.352 de euro, consemnand o crestere semnificativa, de la 1.318 euro.
Si la apartamentele vechi s-au inregistrat scumpiri. Un astfel de imobil poate fi acum achizitionat cu 1.282 de euro pe metru patrat, fata de 1.250 de euro.
Scumpiri s-au consemnat si in Timisoara. Mai exact, apartamentele s-au scumpit aici cu 1,5% in luna august, de la 1.226 la 1.244 de euro pe metru patrat util. In acelasi timp, la fel ca in Bucuresti, si apartamentele vechi si-au majorat pretul, cu 1,2% in perioada analizata, de la 1.231 la 1.246 de euro pe metru patrat util.
Chiar daca vara a trecut, v-ati gandi ca o investitie intr-un apartament pe litoralul romanesc v-ar aduce profituri substantiale. Partial, aveti dreptate. E posibil sa aveti parte de clienti dornici sa va inchirieze apartamentul sau sa va bucurati de propria dvs. unitate de cazare atunci cand vreti sa dati fuga la mare. Ei bine, din acest punct de vedere da, e o investitie buna, insa preturile sunt cam piperate in aceasta perioada.
In Constanta, apartamentele s-au scumpit in august cu 1,1%, de la 1.138 la 1.150 de euro pe metru patrat. Totusi, aici, la locuintele din blocurile vechi s-a observat o apreciere cu doar 0,3% , mai exact, de la 1.145 la 1.148 de euro .
Nici in Brasov piata imobiliara nu este mai temperata. In frumosul oras de munte, preturile au crescut cu 1,6% pe parcursul lunii august, de la 1.128 la 1.146 de euro pe metru patrat util. Daca va bate gandul sa va orientati catre blocurile vechi, nici acestea nu au tinut pretul inghetat, din contra. Apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit cu 1,3%, de la o medie de 1.117 euro pe metru patrat, la 1.131 de euro.
Si in Cluj-Napoca s-au inregistrat scumpiri pe piata imobiliara. Apartamentele s-au apreciat in august, comparativ cu iulie, cu 1,6%, ajungand, in medie, la 1.631 de euro pe metru patrat util, de la 1.606 euro pe metru patrat. La fel ca in restul tarii, si apartamentele vechi s-au scumpit. In Cluj-Napoca, pretul acestora a crescut cu 1,1%, de la 1.610 la 1.627 de euro pe metru patrat. In acelasi interval, unitatile locative nou-construite s-au apreciat cu 2,1%, de la 1.602 la 1.636 de euro pe metru patrat.
In concluzie, aruncand o simpla privire peste evolutia pietei imobiliare din ultima luna de vara, este evident ca acesta nu reprezinta cel mai prielnic moment pentru o investitie intr-un apartament, fie el vechi sau nou, asa ca nu ar strica sa mai asteptati putin, pana cand preturile se tempereaza.
Citeste si:
Votul de la distanta nu prinde la diaspora. Numai 41.003 de romani s-au inscris pentru votul prin corespondenta