Ei sunt europenii care o duc mai greu decat noi, desi credem despre ei ca inoata in bani
criza energeticanivel de traiuniunea europeana
Perceptia generala a romanilor cu privire la alti europeni este aceea ca ei se bucura de un nivel de trai net superior celui de care beneficiem noi, in tara. Este si un adevar in aceasta credinta, mai ales in statele cu venituri mari, din Vestul Europei, oamenii se bucura de conditii de viata mai prielnice si prietenoase din punct de vedere economic. Insa acest dicton nu se aplica tuturor tarilor. De exemplu, sondaje recente arata ca italienii, grecii sau bulgarii o duc mai rau decat noi, in contextul crizei energetice internationale.
Un sondaj realizat de Eurostat anul trecut scoate la iveala un adevar dureros despre cetatenii Uniunii Europene. Multi dintre ei se confrunta cu
dificultati financiare serioase, in privinta asigurarii traiului de zi cu zi.
Concret, se pare ca 8,2% dintre locuitorii Uniunii Europene nu isi permit sa isi incalzeasca in mod suficient locuinta.
In 2018, la un studiu anterior, procentul persoanelor aflate in aceasta situatie era mai mic, de 7%.
Totusi, din anul 2012 pana in 2020, numarul celor care nu puteau sa-si incalzeasca suficient locuinta, a scazut considerabil, an de an, de la un maxim de 11% in anul 2012.
Cum stau tarile europene la acest capitol
La nivelul Uniunii Europene, situatia difera de la o tara la alta. Exista state cu un procent mai mare de persoane aflate in imposibilitatea a-si permite o temperatura decenta in casa.
Astfel, in Bulgaria, 27% dintre locuitori au declarat ca nu isi permit sa isi incalzeasca in mod suficient locuinta.
La polul opus avem state precum Austria, Finlanda, Cehia si Tarile de Jos doar aproximativ 2% dintre respondentii studiului au declarat ca se afla intr-o astfel de situatie.
La noi in tara, 10% dintre locuitori au declarat ca nu isi permit sa isi incalzeasca in mod suficient locuinta. Romania e foarte aproape de Germania la acest capitol, unde 9% dintre respondenti se afla intr-o situatie atat de dificila privind incalzirea locuintei.
In Italia, in schimb, procentul e mai mare, de 11,1%. De asemenea, in Portugalia si Grecia avem cate 17 procente, iar in Cipru, 21.