Educatia prin cartile de joc - o provocare serioasa
carti de joceducatiejoc de carti
Daca ar fi sa ne luam dupa revolutionarii francezi de la 1848, si cartile de joc ar trebui sa faca obiectul epurarii ideologice si curateniei valorice. De ce nu, in definitiv?
In ultimul numar din “Le Monde Diplomatique”, cel din martie 2017, a fost publicata o imagine care m-a atras in mod deosebit. Este vorba despre un set de carti de joc republicane, aparut dupa revolutia din 1848 din Franta. Revolutionarii, care voiau sa introduca imediat modul de viata socialist si republican in tara, au executat de graba o actiune de epurare a valorilor care nu mai erau convenabile.
Ori, jocul de carti era foarte popular printre mase. Si ce vedeau toata ziua oamenii? Pe rege, pe ducesa si pe valet. Halal republica, halal socialism. Drept care, vajnicii revolutionari au facut un nou joc de carti, reprodus in fotografia atasata. Ele se gasesc la Muzeul orasului Paris si la Muzeul Carnavalet din Paris, facand parte din arhivele Charmet.
Pe noile carti de joc sunt trecute valori si personaje istorice ‘prietenoase” cu viziunea revolutionara. Valorile sunt: libertate, speranta, umanitate, uniune, egalitate, forta, justitie si curaj.
Personalitatile istorice agreate, sunt: Iisus, Grachus, Brutus si Licurg.
Aceasta idee geniala a revolutionarilor m-a facut si pe mine un ludic. De exemplu, daca ar fi sa facem un joc popular de carti la inceputurile capitalismului, cand era el mai pur si mai efervescent, ce valori ar trebui sa trecem pe cartile de joc. Eu le-as lua pe cele pe care le-a promovat Benjamin Franklin : temperarea, linistea, ratiunea, spontaneitatea, moderatia, zelul, loialitatea, echitatea, posesiunea sinelui, curatenia, echilibrul moral, castitatea si umilinta.
Dar mai inspre epoca noastra, mai spre capitalismul modern, ce valori am pune pe cartile de joc? Pornind de la cele cinci relee de succes in viata cotidiana stabilite de Norbert Elias, aceste valori ar putea fi : previziunea, organizarea, empatia, adaptarea si introspectia.
Bun! Am ajuns si la oile noastre. Daca am vrea sa facem educatia populatiei prin continutul cartilor de joc, foarte popular si in tara noastra, ce valori ar trebui sa punem pe ele? Si ce personaje? Problema este ca inca nu stim ce valori sunt mai bune si ce personaje propuse ca modele nu ar scoate iar, doamne fereste, oamenii in strada.
Asa ca am ramas la rege, dama (ducesa) si valet. Halal republica mai avem si noi !