Multi romani habar n-au ce e inflatia sau deficitul bugetar. Educatia financiara nu e un LUX, e o necesitate. Traim sub semnul propriilor alegeri financiare
educatie financiaraalegeri financiareinstrumente financiarecriptomonedeinvestitiiruina
Nevoia de sanatate si de stabilitate financiara este critica pentru fiecare cetatean, iar educatia financiara este cea care poate asigura baza necesara unei mai bune protectii si reziliente economico-financiare, considera presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Nicu Marcu.
Prezent la "Forumul educatiei financiare", seful ASF a vorbit despre impotanta viatala a educatiei financiare pentru romani. Aceasta perioada tulbure pentru economiile mondiale scoate la iveala, poate mai pregnant ca niciodata, necesitatea imbunatatirii acestei calitati.
-
"Educatia financiara nu este un lux, ea se inscrie deja, de multe decenii, printre necesitatile vietii contemporane", a subliniat presedintele Autoritatii.
"Traim sub semnul propriilor alegeri financiare"
"Crizele recente, care au culminat cu turbulentele economiei mondiale determinate de razboiul din Ucraina, arata ca globalizarea economica si financiara vine cu o serie de provocari. Cresterea negativa, inflatia si insecuritatea alimentara devin concepte din ce in ce mai des evocate in vocabularul economic actual.
Pe de alta parte, nu putem sa nu recunoastem ca globalizarea fluxurilor de capital si digitalizare a serviciilor si produselor financiare au deschis noi orizonturi de asteptare in materie de prosperitate sustenabila. Din pacate insa, aceste orizonturi continua sa aduca nu doar noi oportunitati, ci si noi riscuri.
Traim sub semnul propriilor alegeri financiare. Cresterea complexitatii produselor financiare, volatilitatea pietelor financiare, proliferarea tehnologiei blockchain si sau digitalizarea asimetrica a serviciilor financiare sunt consecinte ale unor unei evolutii macroeconomice mondiale. Aceasta evolutie impune riscul financiar ca o componenta inevitabila a vietii cotidiene", a mai precizat seful ASF.
Oamenii care nu cunosc cel putin notiuni de baza despre finante, instrumente financiare si sisteme financiare, risca sa cada victime ale propriilor decizii
Zilnic luam decizii care ne influenteaza stabilitatea financiara pe termen mediu sau lung, fie ca le constientizam, fie ca nu. Cunoasterea unor notiuni macar de baza privind economia, finantele personale, instrumentele financiare, pot face diferenta dintre ruina si prosperitate.
"Spre exemplu, neasigurarea unor bunuri, investitiile la bursa sau investitiile in criptomonede pot deveni doar cateva situatii generatoare de riscuri pe care absenta educatiei financiare de baza ne face incapabili de a le intelege si evalua.
Practic, autonomia financiara a cetatenilor implica si deplasarea asimetrica a responsabilitatii in materie de decizii financiare de la institutiile financiare catre indivizi. Acest proces de transformare progresiva a riscului nu poate lasa indiferenta o institutie precum este Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Subliniez aici consistentele eforturi menite sa asigure sanatatea financiara a pietelor de capital, de asigurari si de pensii autohtone. Autoritatea isi propune ca prin dezvoltarea abilitatilor financiare ale cetatenilor sa se alinieze nu doar la tendintele recente in materie ale tarilor OECD si sa contribuie si la implementarea proiectului Romania educata, proiect initial si promovat de presedintele Romaniei", a mai spus presedintele ASF.
Foto: pixabay