Economist: In Romania, 90% din avutia poporului este in imobiliare si depozite bancare. Ingropam banii in caramizi
credit ipotecardepozit bancarinvestiiimobiliare
Iancu Guda, services director Coface Romania, trage un semnal de alarma asupra mentalitatii pe care romanii o au asupra banilor si investitiilor. Se pare ca tara noastra detine suprematia in lume la ponderea populatiei care locuieste in propria locuinta. Ne ingropam banii in "caramizi" si depozite bancare, avertizeaza expertul.
Nu e suficient sa faci bani, trebuie sa stii si cum ii gestionezi si, mai ales, in ce ii investesti. Romanii au un simt foarte dezvoltat al proprietatii. Cifrele arata ca peste 90% din populatie locuieste in propria casa.
Acest lucru nu inseamna ca suntem bogati, ci mai degraba, ca ingropam banii in imobiliare si depozite bancare. Ingropam, odata cu ei, si sansa de a investi si de a ne lasa banii sa produca alti bani.
In cadrul unei conferinte de presa, expertul a mai spus ca oamenii trebuie sa investeasca la bursa, sa deblocheze banii din imobiliare si depozite bancare.
"La inflatie de peste 5% sa ai dobanda la depozit de 1 virgula ceva, pierzi in termeni reali", a mai spus expertul.
"Trebuie sa miscam banii in economie, sa investim la bursa, sa vina oamenii sa investeasca, sa asigure lichiditate. Asa o sa vina si companiile sa se listeze la bursa".
Expertii recomanda oamenilor ca, atunci cand dispun de o suma de bani mai consistenta, sa faca in asa fel incat sa inmulteasca banii, nu sa ii ingroape in investitii care nu doar ca nu produc alti bani, ba chiar consuma.
Astfel, sustin economistii, ne dezvoltam si aceasta este diferenta dintre o mentalitate de business, care te ajuta sa evoluezi si o gandire care te tine captiv in datorii si saracie.
A avea propria locuinta nu e neaparat o idee stralucita, pana cand nu ai un venit constant, generos, care sa iti permita achizitia ei fara sa faci sacrificii si fara sa te indatorezi pe perioade lungi si foarte lungi de timp.
Motivul pentru care expertii nu recomanda o indatorare indelungata este lipsa de predictibilitate. Practic, nu ai de unde sa stii daca iti vei mai permite costul ratelor peste 20 de ani, in conditiile in care traim
vremuri foarte instabile pe piata muncii, pe piata valutara.