Economia mondiala, in pericol! Sefa FMI avertizeaza guvernele sa nu se relaxeze
economia mondialafmi
Intr-o declaratie alarmanta, Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar International (FMI), a subliniat ca guvernele din intreaga lume sunt inca departe de a putea sarbatori vreo victorie economica. Inca suntem intr-un moment delicat, in care precautia ar trebui sa fie cuvantul de ordine, sugereaza sefa FMI liderilor din intreaga lume.
In cadrul unui discurs sustinut joi, sefa FMI a tras un semnal de alarma asupra datoriilor publice mari si a unei cresteri economice stagnante, aspecte ce continua sa franeze redresarea globala. Inca nu este momentul sa sarbatorim. Cand analizam provocarile care ne asteapta, cea mai mare este cresterea economica redusa si datoria mare. Aici putem si trebuie sa facem mai mult", a avertizat ea.
Guvernele s-au obisnuit sa se imprumute pentru a acoperi deficitele - avertizeaza sefa FMI
In plus, Georgieva a evidentiat faptul ca guvernele s-au obisnuit sa se imprumute pentru a acoperi deficitele, iar cresterea economica "anemica" nu face decat sa agraveze aceasta problema. Acest avertisment vine intr-un moment crucial, cu doar cateva zile inainte de reuniunile anuale ale FMI si Grupului Bancii Mondiale din Washington, D.C., unde ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale vor discuta teme de mare interes, precum perspectivele economice globale, eradicarea saraciei si tranzitia catre o economie verde.
Desi Georgieva a recunoscut eforturile bancilor centrale majore in reducerea inflatiei, ea a atras atentia asupra faptului ca aceste reusite nu au fost resimtite uniform la nivel global. "Economiile mari au avut succes, dar exista si regiuni unde inflatia ramane o problema. Impactul preturilor ridicate persista si face ca multi oameni din multe tari sa se simta mai rau si furiosi", a precizat sefa FMI, subliniind impactul social si politic al acestor dezechilibre economice.
Pe langa provocarile interne ale economiilor, Georgieva a atras atentia asupra unei alte probleme majore: comertul international nu mai este ''motorul de crestere'' de altadata. Restrictiile comerciale adoptate de mai multe economii, in special de SUA si Uniunea Europeana impotriva Chinei, pe fondul acuzatiilor de practici comerciale neloiale, au dus la o schimbare semnificativa in peisajul global. "Ceea ce vedem in Statele Unite, dar si in alte parti, sunt presiuni din partea oamenilor care, pe buna dreptate, simt ca globalizarea nu a functionat pentru ei; locurile lor de munca au disparut, comunitatile lor nu au fost sprijinite, si preocuparile legate de securitate — in mare parte cauzate de pandemie si de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei — au dus prioritatile de securitate nationala in fruntea listei", a explicat Georgieva.
In concluzie, mesajul FMI este clar: desi exista semne de imbunatatire, guvernele trebuie sa ramana vigilente si sa adopte masuri concrete pentru a face fata provocarilor economice persistente si sa nu cada in capcana unei false stari de bine.
Sursa foto: unsplash.com