E oficial: Vama iese de sub autoritatea ANAF si intra in competenta Ministerului de Finante
anafautoritatea vamala romanaministrul finantelor publicereorganizare institutionala
Eugen Teodorovici, ministrul de Finante, a anuntat, in judetul Satu Mare, la intalnirea cu tema "Ziua Diasporei - Negresti-Oas este Acasaâ€, ca Vama iese din competenta ANAF si intra in sfera Ministerului de Finante.
Vama va iesi din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si va intra sub autoritatea ministrului de Finante, a anuntat Eugen Teodorovici. Ministrul a spus ca va fi infiintataa o noua structura, separata, care se va ocupa de Vama si care se va afla sub directa autoritate a ministrului de Finante. Conform proiectului, urmeaza sa se infiinteze Autoritatea Vamala Romana care va prelua atributiile, posturile si personalul actualei Directii Generale a Vamilor, aflata la ANAF. Presedintele noii autoritati vamale va fi numit de prim-ministru, la propunerea ministrului finantelor.
Citeste si:
Dancila, intampinata de protestatari la Iasi: PSD atata stie: sa ne tina-n saracie
Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor si a altor venituri bugetare si aplicarea politicii si legislatiei vamale. Va asigura control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect frauda vamala, precum si a altor fapte date prin lege in competenta sa.
"Scoaterea Vamii din ANAF. Se va crea o structura separata, independenta total, sub autoritatea ministrului de Finante, deci nu subordonata cuiva. Ce ramane in ANAF se rearanjeaza, judetele prind puterea pe care trebuie sa o aiba, regiunile dispar ca si putere, pentru ca nu este corect ca sa aiba regiunea decizia cand la judet e problema”, a declarat Eugen Teodorovici.
Astfel, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Teodorovici, parte a unui proces mai amplu, care prevede si desfiintarea directiilor regionale ale ANAF. Decizia a fost luata in Camera Deputatilor, in luna februarie a acestui an.
"S-a vorbit mult de aceasta nevoie de a reorganiza ANAF si ca structura si ca functii, ca impartire a functiilor intre ANAF si Ministerul de Finante si in special partea de mentalitate, probabil ca mentalitatea va fi si ea schimbata odata cu schimbarea acestei structuri extrem de importanta pentru economia nationala.
Cum va arata? V-am spus vizavi de Vama ca aceasta va fi adusa la forma dinainte de 2013, adica pusa partea de vama sub autoritatea Ministerului de Finante ca structura independenta si sub Ministerul de Finante pentru ca asa este normal sa fie. Mai departe, in zona de ANAF stiti foarte bine ca anul trecut a inceput un proces de mutare la nivel de judet a contribuabililor mijlocii tocmai pentru o mai buna relatie directa si cat mai simpla cu toti contribuabilii.
De asemenea, propunerea facuta la comisie de colegii de la UDMR reflecta si o dorinta de a se desfiinta partea de regiuni in ansamblul lor, deci ca si zona de finantari, ramane pe regiuni partea de vama care intr-un proiect va avea aceasta logica, sub autoritatea Ministerului de Finante si la nivel regional partea de structuri”, a spus Teodorovici, dupa sedinta comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, din luna februarie.
Ministrul a spus ca decizia reorganizarii ANAF a fost luata deoarece in actuala formula nu a performat. "In 2013, cand s-a facut aceasta modificare – o regionalizare, o mutare a vamii la ANAF, a fost o dorinta a unei persoane, stiti foarte bine care, aflata la conducerea acestei institutii, de a avea toate informatiile si tot controlul pe intreaga tara. Si in 2014, 2015 se inchideau companii pentru 9 -10 lei, se suspenda activitatea acelor companii pentru cateva luni de zile”, a adaugat Teodorovici.
Proiectul de lege a fost initiat de UDMR si are ca obiect de reglementare reorganizarea ANAF in sensul revenirii la modul de organizare a administratiilor financiare la nivel judetean.
Potrivit textelor adoptate, in subordinea Agentiei se infiinteaza directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu sediul in municipiile resedinta de judet, respectiv municipiul Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica. Cele opt directii generale regionale ale finantelor publice se desfiinteaza si devin, prin divizare, directii ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Atributiile directiilor generale regionale ale finantelor publice, cu exceptia celor ale directiilor regionale vamale, precum si ale birourilor vamale de interior si de frontiera, se preiau de catre directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, potrivit ariei teritoriale de competenta.