E oficial: liberalii plafoneaza preturile la energie, de la 1 noiembrie
facturienergie electricaplafonare preturi energievirgil popescu
Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, sustine ca liberalii au decis sa modifice legislatia si sa introduca masura plafonarii preturilor la energia electrica, de la 1 noiembrie 2021.
Prin urmare, OUG care compenseaza preturile la energie de la 1 noiembrie va fi imbunatatita cu un nou amendament care sa permita plafonarea preturilor, in incercarea de a diminua impactul scumpirilor asupra consumatorilor romani.
"La nivelul Comisiei Europene se discuta, in principiu, despre consumatorul vulnerabil, exista posibilitatea, obligativitatea nedeconectarii consumatorilor vulnerabili, o avem in lege. Daca premierul a anuntat acest lucru, sigur ca o sa discutam acest mecanism si exista posibilitate, de exemplu, de amanare a facturilor la plata pentru cei vulnerabili, daca nu au posibilitate sa plateasca, in compensare cu datorii la bugetul de stat ale furnizorilor, in sensul ca soldul acela se va regasi intr-o parte. Nu putem obliga furnizorii, dar statul, daca doreste sa ia aceasta masura, poate sa identifice aceasta solutie, va dau un exemplu", a mai spus ministrul interimar al Energiei.
Citeste si: Florin Citu s-a razgandit:Bula imobiliara continua sa se umfle: pana la finele anului, preturile locuintelor vor exploda
Informatia nu este noua, fiind lansata in spatiul public, pentru prima data, de premierul demis, Florin Citu.
Acesta a declarat, in prima saptamana din luna octombrie, ca "plafonarea preturilor la energie in Romania va fi o decizie luata in prima sedinta de guvern, dupa ce se va rezolva criza. Vom sustine plafonarea preturilor la energie la preturile pe care le vedem acum".
"Avertizez toate companiile care vor sa profite de acest anunt in perioada urmatoare sa nu se chinuie, pentru ca vom plafona la preturile actuale", a mai spus, la acea data, Florin Citu.
In criza energetica internationala a intervenit, saptamana aceasta, si Comisia Europeana, cu un set de recomandari lansate statelor membre, la care acestea sa se raporteze in vederea protejarii consumatorilor.
Concret, Comisia recomanda numeroase planuri de actiune, dupa cum urmeaza:
-
acordarea de sprijin de urgenta pentru venit consumatorilor afectati de saracia energetica, de exemplu prin bonuri valorice sau plata partiala a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile EU ETS;
-
autorizarea reportarii temporare a scadentei facturilor;
-
luarea unor masuri de protectie pentru evitarea deconectarii de la retea;
-
prevederea unor reduceri temporare si specifice ale nivelurilor taxelor si impozitelor pentru gospodariile vulnerabile;
-
acordarea de ajutoare intreprinderilor sau industriilor, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat;
-
consolidarea razei de actiune internationale in domeniul energiei pentru a asigura transparenta, lichiditatea si flexibilitatea pietelor internationale;
-
investigarea eventualelor comportamente anticoncurentiale pe piata energiei si insarcinarea Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) sa consolideze in continuare monitorizarea evolutiilor de pe piata carbonului;
-
facilitarea unui acces mai larg la contractele de achizitie de energie din surse regenerabile si sprijinirea acestora prin masuri de insotire.