Dumnezeu cu mila sau Ruga catre Sfanta Parascheva
sfanta paraschevapraznic sfanta paraschevarestrictii sfanta parascheva
Din cauza pandemiei, in 2020, autoritatile au incercat, spre indignarea credinciosilor, sa restranga cat au putut traditionalul pelerinaj la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.
In anul pandemiei, nici inchiderea bisericilor, nici restrictiile cu adevarat drastice impuse la sarbatorirea Invierii Domnului nu au starnit atat de multe patimi ca acum, desi, ce n-am da sa avem, in octombrie, cifrele de noi cazuri de Covid-19 si totalul care se raportau in plina stare de urgenta si care, la vremea respectiva, ne ingrozeau.
Intre timp, desi situatia s-a-nrautatit considerabil, supararea mare a fost starnita tocmai de solutia dregatorilor de secol 21 aplicata unui eveniment organizat prima data de dregatori ai secolului al XVII-lea.
Cei din zilele noastre nu au vrut sa interzica total accesul la racla cu moaste, ci au crezut ca rezolva problema printr-un compromis, dand dezlegare la praznuire doar celor care dovedeau cu actul de identitate ca locuiesc in targul Iesilor.
In cele din urma, sute de persoane - printre ele batrani si femei cu copii-n brate - s-au imbulzit, miercuri, pentru a intra in curtea Catedralei Mitropolitane, fortand portile si cordonul de jandarmi pentru a se inchina la racla celei pe care o considera ocrotitoarea Moldovei.
Multi dintre ei nu purtau masca si nici nu respectau distantarea sociala, notiune diametrala opusa bulucelii.
"Tocmai pentru ca exista aceasta restrictie, trebuie sa intensificam rugaciunile noastre catre Sfanta Cuvioasa Parascheva, sa ne ajute, sa ne izbaveasca de molima aceasta, de pandemie, si sa ne daruiasca bucuria de a retrai sarbatoarea pomenirii ei in toata frumusetea si plinatatea ei", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in predica din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva.
Tot miercuri, la cateva mii de kilometri distanta, in Cetatea Vaticanului, cu prilejul audientei publice, tinuta intr-un auditorium, Papa Francisc le-a spus credinciosilor: "Va cer iertare pentru ca va salut de departe, dar cred ca, daca noi, toti, asemenea unor buni cetateni, am respecta recomandarile autoritatilor, vom contribui la oprirea acestei pandemii. Mi-ar placea, asa cum fac de obicei, sa ma apropii de voi si sa va salut, dar este mai bine sa pastrez distanta".
Suveranul pontif a adaugat ca, in momentul in care ajunge in proximitatea credinciosilor, "toata lumea se apropie si se inghesuieste" si exista pericolul contagierii.
Este acelasi Papa, acelasi... parinte, care, dupa o vizita efectuata la Sanctuarul din Loreto, in martie 2019, cu un an inaintea izbucnirii pandemiei, nu i-a lasat pe foarte numerosii credinciosi sa-i sarute inelul tocmai pentru a-i feri de o posibila contaminare.
La noi, nevoia de concret, de palpabil capata forma moastelor, cele mai venerate ramasite pamantesti mumificate, invesmentate si asezate-n racla fiind cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva.
De aici, de la nevoia argheziana "Vreau sa te pipai si sa urlu: Este!" poate si ignorarea unui pericol care, desi vizibil doar la microscop, naste efecte catastrofale pe intreaga planeta, netinand seama de religie, de culoarea pielii, de sexul, de varsta, de averea, de statutul social al celor care-i cad victime.
Cel putin pana nu ajungem pe un pat de terapie intensiva, cu moastele-n preajma, suntem viteji, nu ne este teama de nimeni si de nimic si poate ca, pana la urma, (si) asta inseamna credinta sau cel putin o manifestare a acesteia.
Dar unde sunt spiritul si invataturile ei cand… credinciosii huiduie, suduie si se-mbrancesc intre ei si cu aceia care incearca sa-si faca datoria?
Poate ca una dintre cele mai mari minuni pe care ar putea sa le mai faca Sfanta Parascheva ar fi sa pogoare mai multa smerenie peste crestetele si sufletele crestinilor care vin sa i se-nchine, dar, in primul rand, cineva trebuie sa i se roage pentru asa ceva...
Pana atunci, Dumnezeu cu mila...
Foto: pexels.com