Dumnezeu cu mila, noi cu mastile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dumnezeu cu mila, noi cu mastile
Dumnezeu cu mila, noi cu mastile
de Vlad Strunescu la 26 Iun. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
cresteri cazuri covid19incalcare regulirelaxare covid19masuri igienamasca protectie

Din 9 martie 2020, Grupul de Comunicare Strategica face publice detalii despre cazurile de Covid 19. Initial, erau publicate doua statistici oficiale pe zi, iar, din 19 martie si pana astazi, raportarile se fac, in fiecare zi, la ora 13.00. 

Ceea ce avea sa se dovedeasca, in cateva luni, o sinistra numaratoare a inceput timid, precum o scanteie care aprinde un incendiu global.

 
Pe 9 martie, in Romania, numai 15 persoane fusesera diagnosticare cu noul coronavirus, dintre care 5 se si vindecasera. Dupa sase zile, numarul de cazuri confirmate trecuse de suta, ajungand la 139.
 
Cresterea numarului de imbolnaviri l-a determinat pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa semneze, luni, 16 martie 2020, decretul care instituia starea de urgenta. 
 
Dupa inca doua zile, numarul de cazuri a ajuns la 217. Pe 20 martie, la 308; pe 22, la 433 si numai doua decese. Romania a trecut de prima mie de cazuri (1.029), pe 26 martie. 
 
Pe vremea aceea, numarul crestea cu maximum cateva zeci pe zi. Cel mai mult a crescut, pentru prima data, cu 186, de la 576 de cazuri, pe 23 martie, la 762, pe 24. 
 
In zilele urmatoare, au fost 144 noi cazuri, pe urma, au scazut la 123 si au crescut cu 263 pe 27 martie. Ulterior, numarul a scazut la 160, pentru a se majora cu nu mai putin de 308 noi cazuri, pe 29 martie.
 
In ultima zi a lunii martie, Romania trecea si de 2.000 (2.245) de cazuri. Prima zi din aprilie aducea 215 noi cazuri de imbolnavire. Din 2 aprilie, Grupul de Comunicare Strategica a inceput sa prezinte, in tabel, situatia pe judete, aceasta venind la pachet cu inca 278 de noi cazuri. 
 
La acea data, in judetul Suceava, erau inregistrate, in total, 701 de cazuri, in timp ce judetul Harghita nu consemnase nici macar unul. Tot pe 2 aprilie, a fost anuntata trecerea pragului de 100 de decese. 
 
Ziua urmatoare aducea si cea mai mare raportare a cresterii  numarului de noi cazuri de pana atunci: 430. Pe 6 aprilie, era dapasit pragul de 4.000 de cazuri (4.057, dintre care 1.228 in judetul Suceava). 
 
Pe 9 aprilie, saream si de 5.000 de cazuri, cu 441 mai multe decat in ziua precedenta, iar, pe 11 aprilie, a fost consemnat cel mai mare numar de noi cazuri de pana acum intr-o singura zi: 523. 
 
In data de 12 aprilie, era depasit pragul de 6.000 de imbolnaviri, cu 310 mai multe decat in ziua precedenta, iar, pe 15 aprilie, era trecut si pragul de 7.000 de imbolnaviri. Pe 16, au fost raportate 491 de noi cazuri. 
 
O zi mai tarziu, numarul total ajungea la 8.067. Pe 18 aprilie, judetul Suceava trecea de 2.000 de cazuri, iar Bucurestiul se apropia de prima mie, pe care avea sa o treaca o zi mai tarziu. 
 
Pe 21 aprilie, se trece si de 9.000 de cazuri; pe 23, de 10.000; pe 26, de 11.000, patru zile mai tarziu, de 12.000. A treia zi din mai a sarit de pragul de 13.000, a sasea de cel de 14.000, a noua de 15.000. Cu toate acestea, numarul de noi cazuri raportate zilinic s-a mentinut sub 300 sau chiar sub 200, dar tot trecem, pe 13 mai, de 16.000 de cazuri si de o mie de decese.
 
Chiar daca, pe 18 mai, este depasit si pragul de 17.000 de imbolnaviri, numarul cazurilor noi se mentine relativ scazut, chiar si la 127 pe 22 mai, dar, doua zile mai tarziu, avem peste 18.000 de cazuri. 
 
O crestere fulminanta, dar, din fericire, in mod constant, numarul vindecarilor il depaseste cu mult pe cel al deceselor: 10.777 fata de 1.159, pe 22 mai.
 
Dupa relaxarile succesive, din 16 iunie, cand au fost 250 de cazuri noi, numarul a crescut cu 345 pe 17 iunie; cu 320 pe 18 si 19 iunie; cu 330 pe 20 iunie; a scazut la 315 pe 21; la 246 pe 22, la 214 o zi mai tarziu, a avansat la 321, pe 24, si a culminat la 460, ieri, al doilea numar zilnic record dupa maximele atinse in plina izolare. 
 
Deci, cand numarul de cazuri crestea cu zecile si, ulterior, cu sutele, eram in stare de urgenta si ploua cu ordonante militare si amenzi, iar, cand numarul reincepe sa se majoreze tot cu sutele, suntem intr-o stare de alerta care sperie si alerteaza pe tot mai putini dintre noi.
 
De peste trei luni, Covid 19 ne mananca zilele... pe ale tuturor, la figurat, si pe ale unora la propriu. De ce nu se iau aceleasi masuri drastice ca in martie si aprilie? 

 
Cel mai plauzibil raspuns ar fi ca nu avem incotro, economia, de care depind locurile de munca, deci vietile noastre, ale tuturor, nu mai suporta o noua inchidere. Asa ca Dumnezeu cu mila, iar noi macar cu mastile si cu igiena...

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x