Doua partide politice sunt umar la umar in sondajele alegerilor pentru Parlamentul European
alegeri europarlamentarealegeri 2019intentii de votsondaje vot 2019
Conform celui mai recent sondaj Inscop Research, PSD si PNL sunt proape la egalitate in intentia de vot pentru alegerile europarlamentare.
Intentia romanilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost masurata pe o scala de la 1 la 10, in care nota 1 inseamna sigur nu voi vota, iar 10 inseamna sigur voi vota.
Astfel, 11,8% dintre respondenti au ales varianta 1; 3,3% varianta 2; 3,2% varianta 3; 3,9% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasa de 7,7% dintre respondenti, in timp ce pentru varianta 6 au optat 4,8% dintre romani; pentru varianta 7 au optat 7,3%, iar, pentru varianta 8, au optat 11%.
11,8% dintre respondenti au ales varianta 9, in timp ce doar 26,9% au declarat ca vor merge sigur sa voteze. 8,3% reprezinta non-raspunsuri.
Comparativ cu februarie 2019, a crescut foarte usor procentul celor care declara ca sigur vor vota, in contextul in care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din mai.
Dincolo de masurarea intentiei alegatorilor de a se prezenta la vot printr-o intrebare dedicata, intrebarea privind optiunile de vot a oferit respondentilor atat posibilitatea de a alege un partid/alianta politica, precum si de a opta pentru variantele ”nu merg la vot”, ”nu m-am hotarat”, ”Nu stiu sau nu raspund”.
In acest sens, potrivit datelor sondajului, 29,7% dintre respondenti declara ca nu s-au hotarat cu cine vor vota, 11,8% declara ca nu vor merge la vot, iar 4,8% nu stiu sau aleg sa nu raspunda la aceasta intrebare.
Dintre romanii care isi exprima o optiune de vot clara, ceea ce reprezinta 58,5% din esantion, 26,9% intentioneaza sa voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL.
Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 15,3%; ALDE cu 9,3% si Pro Romania cu 9,1%. Ar mai depasi pragul electoral doar UDMR, care ar obtine 5%.
Pentru PMP, si-au exprimat intentia de vot 4,4% dintre respondenti, in timp ce 1,1% au ales PNTCD; 1% UNPR si tot 1% DEMOS.
De precizat ca Alianta 2020 si UNPR au fost masurate pentru prima data in sondajul din aceasta luna. In martie fata de luna precedenta, se observa ca procentele cu care sunt cotate partidele politice inregistreaza variatii minime, cu exceptia Pro Romania care creste cu aproximativ doua puncte procentuale.
Conform realizatorilor sondajului, la alegerile europarlamentare din mai 2019, rezultatul final al votului va fi influentat suplimentar de numerosi factori care nu pot fi cuantificati intr-un sondaj de opinie, precum activitatea partidelor politice, mobilizarea organizatiilor politice, evenimente de impact pe agenda publica (de exemplu convocarea unui referendum in ziua votului), componenta listei finale de candidati pe care o va prezenta fiecare partid, prezenta efectiva la urne in ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara tarii.
In ce priveste prezenta efectiva la urne in ziua alegerilor, Inscop Research a realizat o estimare pe baza unei intrebari dedicate (pe o scala de la 1 la 10 in care nota 1 inseamna sigur nu voi vota, iar nota 10 inseamna sigur voi vota, indicati in ce masura intentionati sa va prezentati la vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi organizate in luna mai 2019).
In conditiile in care sunt luati in considerare doar respondentii care aleg optiunile 9 si 10 pentru a izola un segment de populatie care declara un grad foarte mare de certitudine al prezentei la vot in ziua alegerilor (reprezentand 38,7% din populatie, conform datelor sondajului de opinie) si sunt corelate aceste raspunsuri cu intrebarea privind optiunile de vot, se constata usoare modificari ale procentelor obtinute de partidele/aliantele politice masurate.
Astfel, PSD, PNL, Alianta 2020 USR-PLUS ar obtine mai multe voturi, in timp ce ALDE, Partidul Pro Romania si PMP ar pierde voturi. 29,1% dintre respondenti declara ca ar vota cu PSD (comparativ cu 26,9% la intrebarea clasica), iar 27,1% cu PNL (comparativ cu 26,3% la intrebarea clasica).
Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 17,7% (15,3% la intrebarea clasica), Partidul Pro Romania cu 8,1% (9,1% la intrebarea clasica), ALDE cu 7,9% (9,3% la intrebarea clasica) si UDMR cu 5,2% (5% la intrebarea clasica). Sub pragul electoral s-ar situa PMP cu 3,7% (4,4% la intrebarea clasica), DEMOS cu 0,7% si PNTCD cu 0,2%.
Rezultatele acestei corelatii trebuie analizate cu retinere avand in vedere ca se bazeaza pe un sub-esantion mai mic (aproximativ 400 de subiecti), ceea ce duce la cresterea nivelului de eroare a datelor.
Sondajul Inscop Research a fost realizat in perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.
Volumul esantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1.053 persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.