Domeniile Ostrov: Recolta de cirese si caise a crescut in 2013 cu 50%
domeniile ostrovfructelivadaciresipiersiciexport
Producatorul de vinuri Domeniile Ostrov este si unul dintre cei mai reprezentativi producatori de fructe la nivel national cu o suprafata de aproape 400 ha de plantatii pomicole. August este luna in care la Domeniile Ostrov se numara ciresele, caisele, nectarinele si piersicile.
Cu o suprafata de 84 hectare cultivate cu ciresi, din care doar 25 ha sunt pe rod, producatorul a inregistrat pentru anul acesta o productie de 400 tone cirese, in crestere cu 50% fata de productia inregistrata in 2012. Aceeasi crestere de 50% fata de anul trecut a fost inregistrata si pentru productia de caise. De pe cele 155 hectare de livada s-au recoltat anul acesta peste 3000 tone caise.
Compania a inregistrat o crestere semnificativa si pentru recolta de piersici si nectarine, unde s-au inregistrat 700 tone de fructe, in crestere cu 30% fata de anul trecut.
”Investitiile realizate in ultimii ani in tehnologiile moderne de productie si in sistemele de irigare si fertilizare se vad anul acesta in cresterea semificativa a productiei recoltate. Faptul ca in acest moment nu mai avem nicio suprafata de pomi fructiferi neirigata a contribuit intr-o mare masura la aceasta evolutie pozitiva” declara Oana Belu, actionar Domeniile Ostrov.
Pe meleagurile de la Dunare a inceput luna aceasta si culesul strugurilor de masa. Producatorul estimeaza o productie de 3.500 tone, cu o crestere de 30% fata de anul 2012.
Domeniile Ostrov a livrat la export 30 de procente din productia de fructe mentionata. „Principalele tari in care au fost exportate fructele produse in livezile de la Domeniile Ostrov sunt: Rusia, Polonia, Cehia sau Republica Moldova. Pe mesele romanilor a ajuns cea mai mare parte din productia de fructe realizata pana acum la Domeniilor Ostrov, 70 de procente. Cererea pentru fructele autohtone a crescut mult peste nivelul estimat” declara Oana Belu.
Domeniile Ostrov cumuleaza o suprafata totala de livada de aproape 400 de hectare dedicata pomilor fructiferi, din care 318 hectare sunt pe rod, restul aflandu-se in programe de plantare demarate in ultimii doi ani. Acestea urmeaza sa intre pe rod in anii urmatori. Din cele 318 hectare de livezi pe rod, 155 hectare reprezinta livada de caisi, 25 hectare cea de ciresi, iar restul este plantat cu piersici, nectarini, pruni, visini si nuci.