Doleantele reprezentantilor Industriei lemnului, mobilei si hartiei, facute publice la consultarile de la Ministerul Economiei
rablascadere tvacomunicaredocumentecompetitivitaterelatii publice
Scaderea TVA la 20%, infiintarea unei burse a deseurilor de hartie si carton, precum si introducerea programului "Rabla" pentru tractoarele forestiere cu o vechime de circa 20 ani, sunt cateva din doleantele reprezentantilor Industriei lemnului, mobilei si hartiei, facute publice la consultarile de la Ministerul Economiei, in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala (Strategia de Reindustrializare a Romaniei).
Potrivit industriasilor, este considerata prioritara dezbaterea in Parlament a modificarilor aduse Legii 46/2008 privind Codul Silvic, in forma propusa de Comisia de agricultura si silvicultura, dupa o negociere cu toate institutiile si ONG-urile din domeniu silvic. Este necesara, in opinia acestora, si modificarea si completarea legislatiei subsecvente Codului Silvic, respectiv a ansamblului de regulamente, norme si instructiuni care reglementeaza regimul silvic.
De asemenea, reprezentantii Industriei hartiei solicita modificarea legislatiei existente in vederea limitarii exportului de maculatura, precum si trecerea maculaturii in categoria materiilor prime de baza.
Reprezentantii industriilor lemnului si mobilei sunt preocupati de exporturile de lemn brut. In acelasi timp, acestia cer revizuirea reglementarii prin care Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, in calitatea sa de administrator al proprietatii publice a statului, este obligata sa verse la bugetul de stat 85% din profitul net, dar si revizuirea nivelului taxelor locale in industria producerii de mobila.
Au fost exprimate, de asemenea, suspiciuni de practici anticoncurentiale privind comertul cu placi aglomerate.
Producatorii de mobila si-au exprimat interesul pentru imbunatatirea designului produselor si sustinerea din partea Ministerului Economiei pentru a-si putea creste prezenta pe pietele externe.
In perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultari cu asociatii profesionale si patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale si alte structuri economice interesate in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a Romaniei. Ministerul Economiei Serviciul Comunicare si Relatii Publice.
La aceste consultari au fost prezente peste 250 de entitati industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentantii asociatiilor profesionale si patronale si-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entitati. Acestea, impreuna cu specialisti din Ministerul Economiei coordonati de ministrul Varujan Vosganian si secretarul de stat Adrian Ciocanea, au conturat o viziune coerenta privind perspectivele de dezvoltare si
instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare romanesti.
Documentul de Politica Industriala este o componenta a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a Romaniei pentru perioada 2014-2020. Atasat comunicatului de presa va prezentam sinteza consultarilor cu reprezentantii industriei prelucrarii lemnului, fabricarii hartiei si a mobilei.