Dolarul american s-a prabusit! BBC relateaza: ceea ce se intampla nu e ceva obisnuit!
a scazut dolarul americandolarul a scazut
"Monedele cresc si scad tot timpul, dar scaderea recenta a dolarului a fost deosebit de dramatica", noteaza jurnalistii BBC, intr-o analiza recent publicata pe site-ul sau.
Dolarul american traverseaza o perioada nefasta, depreciindu-se constant in ultima vreme, in fata celorlalte valute.
De ce a scazut dolarul american?
Potrivit sursei citate, dolarul a crescut inainte de alegerile prezidentiale din SUA din 2024, sustinut de o economie americana solida. Dupa ce Donald Trump a castigat alegerile, moneda americana a continuat sa se intareasca, investitorii sperand ca noile politici comerciale vor mentine trendul ascendent.
Declaratiile lui Trump despre tarifele comerciale au influentat si ele pietele. Multi au crezut ca noile taxe vor duce la o crestere a inflatiei, ceea ce ar obliga banca centrala americana (Fed) sa mentina sau chiar sa creasca dobanzile. Iar dobanzile mai mari fac dolarul mai atractiv pentru investitori.
Totusi, planurile privind tarifele au fost neclare, unele fiind amanate sau suspendate, mai ales in cazul Chinei. Aceasta incertitudine a dus la schimbari de perceptie.
Pe langa asta, economia americana a inceput sa dea semne de slabiciune, iar criticile lui Trump la adresa presedintelui Fed, Jerome Powell, pentru ca nu a redus dobanzile, au creat tensiuni suplimentare.
Rezultatul? Dolarul a inceput sa piarda din valoare, dupa luni in care a fost pe val.
Analistii considera ca ceea ce se intampla acum cu dolarul nu e ceva firesc
"Dolarul este de obicei vazut ca o investitie sigura in vremuri tulburi.
Asadar, scaderile abrupte ale monedei - precum si recentele vanzari ale obligatiunilor guvernamentale din SUA , de asemenea, considerate in general un activ sigur al SUA - sunt neobisnuite", noteaza BBC.
De ce nu este de dorit ca dolarul sa scada si ce se va intampla daca isi va mentine declinul?
Un dolar mai slab se simte prima data in buzunarul turistilor americani, care primesc mai putin in schimbul banilor lor cand calatoresc. In schimb, strainii care vin in SUA castiga mai mult din valuta lor.
Impactul este insa global, pentru ca dolarul este principala moneda de rezerva a lumii. Bancile centrale il folosesc pentru plati internationale, datorii si stabilizarea cursului valutar.
Aproape jumatate din comertul global se face in dolari, inclusiv in cazul petrolului si gazelor. Cand dolarul scade, exporturile americane devin mai ieftine, dar importurile si unele marfuri devin mai scumpe.
O scadere continua a dolarului ridica semne de intrebare despre influenta economica a SUA si despre statutul dolarului ca moneda dominanta.
Totusi, expertii spun ca dolarul nu va fi detronat prea curand, chiar daca alte valute devin mai importante. Dolarul ar putea chiar sa recastige teren daca investitorii se reorienteaza.
Pietele sunt atente la posibile tensiuni intre Trump si seful Fed, Jerome Powell. Orice atac asupra independentei Rezervei Federale poate submina increderea investitorilor si stabilitatea economica.
Sursa: Articolul BBC poate fi citit in intergralitate aici
Sursa foto: freepik.com