Doi japonezi si un american de origine japoneza impart Premiul Nobel pentru Fizica
premiile nobelnobel fizicaisamu akasakihiroshi amanoshuji nakamura
Fizicianul Staffan Normark, secretarul permanent al Academiei Regale de Stiinte din Suedia, a anuntat, astazi, ca Premiul Nobel pentru Fizica a revenit japonezilor Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura pentru inventarea diodelor care emit lumina albastra.
Isamu Akasaki, 85 de ani, si Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea nipona Nagoya, precum si fizicianul american de origine nipona Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o noua sursa de lumina ecologica, foarte eficienta din punct de vedere al consumului energetic: diodele care emit lumina albastra, adica LED-uri (light-emitting diode) cu lumina albastra.
Potrivit Agerpres, Premiul Nobel pentru Fizica este insotit de o recompensa financiara in valoare de 8 milioane de coroane suedeze, aproximativ 881.000 de euro.
Premiul in bani va fi impartit intre cei trei laureati.
Lampile cu LED emit o lumina alba puternica, au o perioada mai lunga de viata si sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Ele sunt constant imbunatatite, devenind mai eficiente odata cu cresterea fluxului luminos pe unitatea de putere electrica introdusa in sistem.
Cel mai recent record de eficienta stabilit este de peste 300 lm/W, care poate fi comparat cu 16 lm/W pentru becurile obisnuite, cu incandescenta si respectiv cu 70 lm/W pentru lampile cu fluorescenta.
In conditiile in care, la nivel global, aproximativ 1/4 din consumul de energie electrica este legat de sistemele de iluminare, tehnologia LED are o contributie importanta la economisirea resurselor energetice ale planetei.
De asemenea, LED-urile sunt mult mai rezistente in timp, avand o durata medie de viata de 100.000 de ore, comparativ cu 1.000 de ore, pentru becurile cu incandescenta, si 10.000 de ore, pentru lampile fluorescente.
Lampile cu LED pot mari calitatea vietii pentru mai mult de 1,5 miliarde de oameni din diferite parti ale lumii care nu sunt conectati la retelele de distributie a energiei electrice.Datorita consumului redus de energie, LED-urile pot fi alimentate de la centrale solare ieftine, amplasate local.
Premiul pentru Fizica este cel de-al doilea anuntat dupa ce, ieri, au fost anuntati castigatorii categoriei fiziologie-medicina.
Maine, va fi anuntat castigatorul sau castigatorii Premiului Nobel pentru Chimie.