DOCUMENT. Avem evidenta banilor. Cum imparte Guvernul fondurile la rectificarea bugetara. Citu: Nu ne batem joc de banii romanilor
rectificare bugetara
Vineri seara, Guvernul a publicat proiectul de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara. Conform documentului, majoritatea ministerelor primesc fonduri suplimentare. Ministerul Sanatatii, de exemplu, primeste in plus 3,72 miliarde lei, in timp ce bugetul Ministerului Transporturilor se majoreaza cu 650,59 milioane lei.
Cum sunt impartiti banii la rectificarea bugetara:
-
Ministerul Sanatatii: +3,72 miliarde lei
-
Ministerul Finantelor – Actiuni Generale: +3 miliarde lei
-
Ministerul Dezvoltarii: +2,24 mil;iarde lei
-
Ministerul Educatiei: + 964,4 milioane lei
-
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: + 760,72 milioane lei
-
Ministerul Energiei: + 650,59 milioane lei
-
Ministerul Transporturilor: +625,7 milioane lei
-
Ministerul Mediului: +533,8 milioane lei
-
Ministerul Finantelor: +168,8 milioane lei
-
Ministerul Agriculturii: +150,0 milioane lei
-
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: +134,1 milioane lei
-
Serviciul Roman de Informatii: +116,9 milioane lei
-
Autoritatea Electorala Permanenta: +101,75 milioane lei.
-
Fondul de rezerva al Guvernului: +3,22 miliarde lei.
Citeste si: Avertisment pe piata imobiliara: Preturile apartamentelor ar putea creste cu pana la 25% pana la finalul anului
La rectificarea bugetara, Guvernul va taia bani de la Ministerul Muncii. Bugetul Muncii se va diminua cu 2,78 miliarde lei, conform proiectului de ordonanta de urgenta publicat vineri seara de Executivul de la Bucuresti.
Per ansamblu, veniturile bugetului general consolidat se majoreaza cu suma de 15,52 miliarde lei.
De asemenea, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza cu suma de 18,74 miliarde lei.
Deficitul bugetului general consolidat se majoreaza cu suma de 3,22 miliarde lei.
Florin Citu: "Nu ne batem joc de banii romanilor"
Florin Citu a vorbit de curand despre aceasta rectificare bugetara, spunand ca va fi abordata la fel ca bugetul. Totusi, spune Citu, e dificil de inteles cum de ministrii ce nu si-au cheltuit fondurile alocate anterior, vor acum mai multi bani.
Va amintim ca, din datele executiei bugetare publicate de curand de premier, reiese ca multe ministere nu si-au cheltuit fondurile.
"Vom gestiona asa cum am gestionat si bugetul. Nu sunt dispute, fiecare ministru vine cu propuneri, iar eu trebuie sa am o viziune de ansamblu pentru ca, si asa ii spun fiecarui ministru in parte, nu ne batem joc de banii romanilor.
Pentru mine e foarte complicat sa inteleg explicatii ca doresti mai multi bani cand nu ti-ai cheltuit banii pe care i-ai avut in sase luni si cand ai proiecte care au avut finantare, dar au zero executie. Aceste scuze nu le pot accepta.
Daca venim si reconfiguram situatia, putem sa discutam, dar nu este o disputa, este doar aceasta dorinta a mea de a nu ne bate joc de banii romanilor. (...) Sunt sigur ca vom avea un echilibru", a declarat premierul Citu.
Proiectul de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara poate fi consultat >>> AICI
Executia bugetara pe primele sase luni ale acestui an arata astfel:
-
Ministerul Justitiei – 96%
-
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – 96%
-
Ministerul Educatiei – 95%
-
Ministerul Finantelor – 95%
-
Ministerul Afacerilor Interne – 94%
-
Ministerul Tineretului si Sportului – 91%
-
Ministerul Culturii – 90%
-
Ministerul Afacerilor Externe – 88%
-
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei – 83%
-
Ministerul Sanatatii – 80%
-
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – 79%
-
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene – 79%
-
Ministerul Apararii Nationale – 79%
-
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – 73%
-
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor – 67%
-
Ministerul Cercetarii, Digitalizarii si Inovarii – 64%
-
Ministerul Economiei, Antreprenoriat si Turismului – 46%
-
Ministerul Energiei – 28%.
Executia bugetara pe primele sase luni ale anului 2021 s-a incheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB in scadere fata de deficitul de 45,17 miliarde lei, respectiv 4,28% din PIB inregistrat la aceeasi perioada a anului 2020.
O mare parte din deficitul bugetar inregistrat in primul semestru, respectiv 13,34 miliarde lei (1,17% din PIB), este generat de cheltuieli exceptionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 (8,11 miliarde lei) si de cresterea cheltuielilor de investitii comparativ aceeasi perioada a anului 2020 (+5,23 miliarde lei).
Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 176,38 miliarde lei, cu 20,6% peste nivelul incasat in aceeasi perioada a anului trecut si cu un grad de realizare al programului de incasari pe primul semestru de 101,0%. Acest avans a fost influentat de baza redusa aferenta 2020 (in principal perioada martie-mai - caracterizata preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar si de recuperarea partiala a unor categorii de venituri (contributii de asigurari si TVA). Cele mai insemnate cresteri nominale s-au inregistrat in cazul TVA, contributiilor de asigurari, fondurilor europene, accize, respectiv impozit pe salarii si venit.
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 210,19 miliarde lei (18,4% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 9,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 21,35 mld lei, in crestere cu 32,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand au fost in valoare de 16,12 mld lei. De asemenea, se observa o crestere mai accentuata a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 52,84% din totalul cheltuielilor pentru investitii pe primele sase luni ale anului 2021.