Dobanzi, inflatie si deficit. Romania le are pe toate, din plin
fmideficit bugetarinflatiedobanziirccrobor
Analistii ne dau din nou vesti rele, plasand Romania pe primul loc in clasamentul tarilor cu inflatie, deficit si dobanzi foarte mari. Potrivit calculelor, tara noastra are un puseu inflationist care a dus rata anuala a inflatiei peste dobanda de politica monetara si peste dobanda interbancara ROBOR la trei luni. Mai mult decat atat, Romania se confrunta cu un deficit fiscal si dezechilibru extern care destabilizeaza piata monetara interna si din cauza carora romanii nu simt nicio imbunatatire a nivelului de trai, din contra.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, vorbeste in termeni duri despre situatia actuala a economiei romanesti, care se situeaza sub cea a Ungariei, Poloniei si Cehiei.
Oficialul BNR spune ca Romania se confrunta cu deficite care ne diferentiaza si ne pun in luma proasta in raport cu tari care, politic vorbind, au cam aceleasi probleme ca noi. Sa nu uitam ca miercuri,
Financial Times a dedicat un intreg articol Romaniei, Poloniei si Ungariei, despre care spune ca sunt tarile care pun cele mai mari probleme armoniei Uniunii Europene, iar problemele acestora impart liderii europeni in doua tabere, atunci cand vine vorba despre sanctiunile care ar trebui aplicate, ca sa revenim pe traiectoria democratica.
Jurnalistii vorbesc despre politica abuziva a Puterii de la Bucuresti, care nu tine cont de recomandarile institutiilor europene, cam acelasi lucru intamplandu-se si in celelalte doua state.
Revenind la economie, se pare ca deficitele noastre, inflatia si dobanzile sunt mult mai dezavantajoase pentru cetateni, decat cele din Ungaria si Polonia.
"In tarile din regiune in care se practica tintirea directa a inflatiei, ratele dobanzilor de politica monetara si interbancare se plaseaza sub rata inflatiei. In 2018, deficitul fiscal si dezechilibrul extern din Romania au fost cele mai ample. Cei mai ulii am ajuns noi. Ungaria si Polonia sunt porumbei. Deficitele ne deosebesc radical si serios de celelalte tari. Un deficit bugetar de 3% din PIB in conditii de crestere economica de 5% este clar prociclicitate. Cehia are dreptul sa fie mai porumbel decat noi, avand in vedere ca are surplus in balanta comerciala. In Romania deficitul comercial este de peste 7% din PIB“, a declarat recent Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Romania a avut cea mai mare inflatie din UE in martie
Scumpirile s-au tinut lant inca de la inceputul anului in Romania. In martie, insa, am reusit sa fim campioni europeni la scumpiri, cu o rata a inflatiei neegalata de nimeni.
Romania a inregistrat, in martie, o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE) si de trei ori mai mare decat media zonei euro (1,4%), potrivit datelor Eurostat.
Dupa Romania (4,2%), cele mai mari rate anuale ale inflatiei din UE le-au avut, in martie, Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia si Letonia (cate 2,7%). Totodata, cele mai mici rate anuale ale inflatiei le-au inregistrat Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croatia, Italia, Cipru si Finlanda (cate 1,1%).
Citeste si:
BNR dedica o moneda care costa peste 10.000 de lei noi Vizitei Apostolice a Sanctitatii Sale Papa Francisc in Romania
FMI estimeaza pentru Romania un deficit bugetar de 3,8% in acest an si unul de 4,1% in 2020
FMI lanseaza o prognoza care contrazice calculele, bugetul intocmit de PSD-ALDE, precum si promisiunile electorale, spune sentatorul PNL, Florin Citu, intr-o postare pe o retea de socializare.
"FMI ii da in cap guvernului Dragnea cu estimarile pentru deficitul bugetar! FMI a publicat estimarile pentru deficitul bugetar al Romaniei in 2019 si 2020. FMI confirma estimarile Comisiei Europene si ale agentiilor de rating si infirma, cum este si normal, manipularile guvernului PSD+ALDE. FMI estimeaza un deficit de 3.8% in 2019 si de 4.1% in 2020!!!”, a scris Florin Citu pe Facebook.
Potrivit lui Citu, deficitele unor state care sunt intr-o criza economica majora, precum Turcia si Argentina, sunt mai mici decat ale Romaniei.
"Argentina si Turcia, tari in criza economica majora, au deficite estimate mai mica decat Romania. Atat de jos au dus PSD+ALDE economia Romaniei. Asta in conditiile in care economia Romaniei se prabuseste, deficitul de cont curent a explodat, dobanzile sunt cele mai mari din UE, investitorii fug din Romania, preturile au explodat, etc. Deficite mari, bugetare si de cont curent, inseamna, inflatie si dobanzi si mai mari ca pana acum, urmate de somaj”, a conchis Citu.
Pe 16 martie, agentia de rating Standard & Poor's a estimat deficitul bugetar al Romaniei din acest la 3,3%, iar cel de anul viitor la 3,5%, peste tinta angajata de 3% din PIB. Se pare ca bugetul Romaniei este suprasolicitat de cheltuielile cu pensiile si salariile, iar fondurile sunt "pe terminate" sau chiar complet epuizate, daca luam in considerare imprumuturile uriase pe care le acceseaza Guvernul in ultima vreme, probabil in disperarea de a nu ramane in urma cu plata salariilor si pensiilor, fiindca de investitii nici nu poate fi vorba.
Dobanzile scazute, o iluzie temporara
Inlocuind
ROBOR cu
IRCC, Guvernul reuseste sa aduca un moment de respiro pe piata financiar-bancara din Romania, insa, spun analistii, ca este doar linistea dinaintea furtunii.
Pana la finele anului, specialistii se asteapta ca IRCC sa depaseasca valoarea ROBOR si sa
creasca costurile ratelor romanilor cu mult mai mult decat vechiul indice.
Nu in ultimul rand, acestia prevad si o explozie a cursului euro-leu pana in decembrie 2019, cand va atinge pragul de 5 lei, ceea ce va duce din nou la scumpiri in masa pe toate sectoarele economice.
Citeste si:
Prima Casa se extinde, cu dobanzi fixe si plafoane marite. Dragnea: Romanii sa isi cumpere o casa, nu o bojdeuca
Sursa foto: pexels.com