Doar 4 din 6 sectoare ale Bucurestiului sunt pregatite pentru codul portocaliu
cod portocaliusector 3deszapezireutilajematerial antiderapan
Primariile din Bucuresti au inceput deja sa faca inventarul la utilajele pentru deszapezire si sa se pregateasca pentru codurile de vreme rea ce urmeaza sa vina. Acum, nu ne mai ramane decat sa speram ca anul acesta, iarna nu va prinde, din nou, autoritatile nepregatite. In prezent doar trei din cele sase primarii de sector spun ca au totul pregatit. Este vorba despre sectoarele 1, 3, 4 si 6.
Primarul
Sectorului 3, Robert Sorin Negoita, a convocat pentru acest sfarsit de saptamana comandamentul de iarna, in urma avertizarilor meteorologice de cod portocaliu.
Astfel ca, operatorul de salubritate este pregatit sa intervina cu 81 de utilaje si 3.100 de tone de material antiderapant. Masinile actiona simultan atat pe bulevarde, cat si pe strazile secundare.
In acest sector sunt 69 de artere principale, 596 de artere secundare, trei pasaje subterane, o statie de salvare, doua spitale si 16 pante cu regim special.
Suprafata totala pe care se va actiona va fi de 2,3 milioane de metri patrati.
Totodata, primarul Sectorului 3 a solicitat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sa pregateasca adaposturile de noapte pentru cei care vor avea nevoie de serviciile acestora.
Situatia in sectorul 6
In schimb,
in sectorul 6, locuitorii pot semnala orice problema referitoare la deszapezire la tel. 021.413.16.20
Pe toata raza Sectorului 6, sunt pregatite sa intervina echipe din cadrul Administratiei Domeniului Public si Dezvoltare Urbana si ale SC URBAN SA, in vederea asigurarii bunului mers al traficului rutier si pentru inlaturarea efectelor precipitatiilor abundente.
In acest moment, URBAN detine un stoc de aproximativ 670 tone de solutie anti-inghet, 2.450 tone de sare si tine in stand-by 96 de utilaje (instalatii de imprastiat antiderapant, utilaje cu plug, autobasculante, autocisterne, incarcatoare frontale, bobkat-uri etc.), iar ADPDU, alte 86 de utilaje, 250 tone material antiderapant si 300 m3 de nisip.
In ceea ce priveste personalul, ADPDU dispune de 140 de lucratori, iar URBAN de 566 de lucratori, care vor lucra in schimburi a cate 12 ore si vor asigura permanenta.
“Utilajele ADPDU 6 si ale URBAN S.A. sunt pregatite sa intervina pentru ridicarea zapezii de pe arterele principale, pentru deblocarea arterelor secundare si pentru prevenirea aparitiei poleiului”, a mai anuntat primaria Sectorul 6. Vor fi depuse toate eforturile pentru asigurarea conditiilor optime de trafic. Cu prioritate, vor fi deblocate caile de acces catre obiectivele de interes social: scoli, gradinite, oficii postale, unitati sanitare', a declarat Primarul Sectorului 6, Rares Manescu.
Sectorul 4 este si el pregatit
Primarul Cristian Popescu-Piedone a convocat si el Comandamentul pentru Situatii de Urgenta
Sector 4.
Acesta angreneaza toate departamentele Autoritatii Locale Sector 4, urmand sa activeze non-stop, pana la iesirea de sub incidenta avertizarilor meteo.
Astfel, S.C. REBU S.A. este pregatita sa actioneze pentru deszapezirea si combaterea poleiului pe cele 562 de artere de circulatie si strazi secundare din Sectorul 4, cu 55 de utilaje - 17 incarcatoare frontale si 38 de utilaje pentru transport.
Pentru eficientizarea activitatii si scurtarea timpului de interventie, va fi folosita o pompa mobila, destinata alimentarii utilajelor, astfel incat acestea sa nu mai fie retrase din traseu pentru combustibil.
De asemenea, 300 de lucratori sunt mobilizati pentru degajarea zapezii de la rigole, guri de canal, treceri de pietoni, refugii de tramvai. Stocul de materiale antiderapante cuprinde 200 de tone clorura de calciu, 3.500 de tone de clorura de sodiu si 100 de tone de motorina pentru utilaje.
Directia Gospodarire Locala din cadrul Primariei Sectorului 4 va monitoriza in permanenta activitatea societatii de salubrizare, pentru buna coordonare si eficienta toate utilajele fiind dotate cu sistem tip GPS.
Totodata, agentii economici si asociatiilor de proprietari din Sectorul 4, ca au obligatia de a indeparta zapada de pe caile de acces in imobile. Tot in sarcina cetatenilor intra si curatarea locurilor din parcarile de resedinta, cat si asigurarea conditiilor optime trecerii utilajelor de salubrizare, care nu trebuie blocate in preluarea cantitatilor de deseuri menajere.
Nu aruncati zapada pe carosabil
Locuitorii care vor trece la degajarea accesului in imobile sau a locurilor din parcarile de resedinta, sa nu arunce cantitatile de zapada pe carosabil, ci, sa o depoziteze cat mai aproape de trotuar, pentru a putea fi ridicata de catre lucratorii societatii de salubrizare.
Primarul Piedone mai recomanda locuitorilor Sectorului 4, sa evite deplasarea cu autovehiculele personale si sa foloseasca, pe cat posibil, mijloacele de transport in comun, iar parcarea autoturismelor sa se realizeze astfel incat acestea sa nu blocheze trecerea utilajelor de deszapezire, accesul in intersectii, spitale, unitati de invatamant sau institutii de interes public.
In plus, echipe mobile formate din asistenti sociali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 se vor afla permanent in alerta, gata sa ofere sprijin cazurilor sociale din evidenta sau sa se deplaseze de urgenta la domiciliile varstnicilor singuri, pentru a le oferi asistenta medicala sau a-i ajuta cu aprovizionarea cu alimente si medicamente.
De asemenea, acestia vor merge in teren, pentru a depista persoane fara adapost. Acestea vor fi cazate temporar in incinta Centrului Medico - Social “Sfantul Andrei”, unde vor beneficia de asistenta medicala si li se va da hrana calda si ceai.
UPDATE:
Oficialii sectorlui 1 au anuntat si ei ca sunt pregatiti pentru venirea iernii.