DNA a deschis 33 de dosare penale privind achizitiile de masti si echipamente de protectie
dnadosar penalachizitii publicecrin bologacoruptie
In perioada epidemiei COVID-19 din Romania, Directia Nationala Anticoruptie a deschis 33 de dosare penale privind achizitiile publice de masti si echipamente de protectie. Anuntul a fost facut joi de procurorul-sef DNA, Crin Bologa.
Potrivit lui Bologa, 25 de dosare au fost deschise in urma sesizarilor din oficiu.
"Sesizarile pe care l-am vazut se refera la sute de milioane de lei. La nivelul serviciilor teritoriale exista si dosare care se refera la alte institutii decat cele centrale. Avem dosare si cu privire la achizitii din teritoriu. Verificam achizitiile publice facute la nivelul ministerelor, dar si la nivel local, descentralizat (...)
Va confirm ca se dispune si ridicarea de acte, se fac audieri, tot ce a aparut in presa este in atentia procurorilor DNA. Se fac verificari si la societati private, si in institutii ale statului. Nu va putem da detalii, dar in momentul in care vom avea informatii de interes public, vom face asta", a spus el, precizand ca nu pot fi date alte detalii cand a fost intrebat de achizitiile efectuate prin ONAC", a precizat Crin Bologa.
Procurorul-sef DNA: "Mi se par mult mai grave infractiunile din contextul pandemiei decat intr-un alt context"
Procurorul-sef al DNA a vorbit si despre declaratiile lui Adrian Streinu Cercel si Raed Arafat, care cereau imunitate pentru cei care fac achizitii publice in aceasta perioada. Oficialul DNA spune ca procurorii trebuie sa isi faca datoria si aplice legea, indiferent ca e pandemie sau nu. Potrivit acestuia, coruptia e mai grava in perioada pandemiei, fiindca pune in pericol sanatatea cetatenilor.
"Procurorii au o datorie prevazuta de lege si nu data de persoane publice. Mi se par mult mai grave infractiunile din contextul pandemiei decat intr-un alt context. Infractiunile de coruptie sunt grave oricum, dar acum sunt si mai grave pentru ca pun in pericol sanatatea cetatenilor. Noi ne facem datoria indiferent ce spun alte persoane publice. Am simtit ca este o situatie stresanta, ca au avut foarte mult de lucru si ca le e teama ca vor gresi, dar noi nu urmarim greselile. Infractiunile se fac intentionat. Noi nu ducem o lupta impotriva unei coruptii eventuale, ci impotriva unor persoane care cauta sa se imbogateasca in ciuda imbolnavirii oamenilor", a declarat Crin Bologa.
"Sa apara un cadru legislativ care sa ne puna la paza de ce va veni. Dupa ce se termina bolasnita asta, pandemia, or sa vina altii sa ne traga de maneca: 'Dar cum ati realizat voi achizitiile?' Aici trebuie scos un cadru normativ cat se poate de clar, care sa stipuleze foarte clar ca nimeni nu va avea voie sa se atinga de noi in viitor. Daca nu se va intampla asa, urmatorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar sa faca un pas in spate. Ganditi-va ca presiunea pe care o duce acest corp medico-sanitar in Romania in acest moment este fantastic de mare", spunea atunci Streinu-Cercel.
Cele 33 de dosare deschise de DNA sunt in rem, adica urmarirea penala nu este indreptata spre anumite persoane, ci impotriva faptei.
Pe perioada starii de urgenta, date fiind conditiile extraordinare in care ne aflam, autoritatile au schimbat regulile achizitiilor publice. Ordonantele militare adoptate au permis achizitii publice directe, fara respectarea prevederilor legale, cu scopul de a se derula cat mai repede acest proces, si statul si institutiile sa intre cat mai rapid in posesia echipamentelor respective, fara urmarea procedurii de licitatie, care are nevoie de mai mult timp pentru a se desfasura conform legii. Presa a dezvaluit insa mai multe situatii care ridicau suspiciuni, atat cu privire la firmele care au beneficiat de aceste situatii, cat si la calitatea echipamentelor achizitionate.
Citeste si:
INSP: Strazile si trotuarele nu sunt considerate cai de infectie pentru COVID-19