Distribuitorii de benzina si motorina, obligati sa afiseze la pompa continutul de biocarburant
benzinamotorinabiocarburantiministerule conomiei
Distribuitorii finali de benzina si motorina vor fi obligati sa afiseze la pompa continutul de biocarburant din combustibili, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
De asemenea, conform proiectului de act normativ, producatorii si importatorii de autovehicule sunt obligati sa includa in documentatia tehnica pe care o pun la dispozitia utilizatorilor, respectiv cartea tehnica, informatii privind continutul de biocarburanti din benzina care poate fi utilizat.
Se permite introducerea pe piata, anual, in perioada 1 mai - 30 septembrie, pana la data de 30 septembrie 2015, a benzinei cu un continut de etanol care are presiunea de vapori de maximum 60 kPa (kilopascal) si cu o depasire autorizata a presiunii de vapori pentru benzina cu continut de etanol, cu conditia ca etanolul folosit sa fie un biocarburant.
Pe teritoriul Romaniei va fi interzisa introducerea pe piata a benzinei cu tetraetil de plumb.
Proiectul de Ordonanta stipuleaza ca se admite introducerea pe piata doar a motorinei, destinata autovehiculelor cat si utilajelor mobile nerutiere inclusiv a navelor de navigatie anterioara, tractoarelor agricole si tractoarelor forestiere si ambarcatiunilor de agrement, care corespunde specificatiilor tehnice prevazute in anexa actului normativ.
Prin exceptie, furnizorii au posibilitatea ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sa introduca pe piata motorina aflata pe stoc care corespunde specificatiilor tehnice prevazute in anexa nr.4 la Hotararea Guvernului nr.689/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si motorinei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Distribuitorii finali de motorina vor fi obligati sa afiseze la pompa continutul de biocarburant din motorina diesel, in special continutul de esteri metilici ai acizilor grasi - FAME.
Incepand cu data intrarii in vigoare a OUG, va fi permisa aditivarea carburantilor cu metil-ciclopentadienil tricarbonil-mangan - MMT cu o concentratie de maximum 6 mg mangan pe litru.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, va fi permisa aditivarea carburantilor cu MMT cu o concentratie de maximum 2 mg mangan pe litru. Daca este utilizata aditivarea carburantilor cu MMT, distribuitorii de benzina si motorina sunt obligati sa afiseze la pompa o eticheta privind continutul de aditivi metalici in carburant.
In cazul aparitiei unor evenimente exceptionale, cum ar fi schimbari bruste in aprovizionarea cu titei a rafinariilor din Romania sau in aprovizionarea cu produse petroliere, respectiv benzina si motorina, care fac dificila respectarea specificatiilor tehnice prevazute in OUG, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va informa Comisia Europeana despre aceasta situatie. MECMA va putea sesiza Consiliul European in cazul in care decizia CE este contrara.
Pana la data de 31 decembrie 2020, furnizorii au obligatia sa reduca, in etape, emisiile de gaze cu efect de sera generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie a carburantului si energia furnizata, cu pana la 10%, in raport cu emisiile de gaze cu efect de sera generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie de carburantii fosili in 2010 avand ca referinta standardul pentru carburanti aferent acelei perioade.