Discutiile pe Codul Muncii continua. Sindicatele spun ca proiectul include prevederi inacceptabile
codul munciicodul muncii 2011modificari codul munciisindicateguvern
UGIR-1903 si CONPIROM considera ca proiectele Codului dialogului social si Codului muncii, promovate de reprezentantii Guvernului, contin prevederi inacceptabile.
Presedinte UGIR-1903, Cezar Coraci (foto), spune ca anumite prevederi conduc la diminuarea rolului si importantei partenerilor sociali - sindicate si patronate - ca actori principali in negocierea, semnarea si aplicarea contractelor colective de munca, determinand o destructurare drastica a constructiei relatiilor industriale pentru care Romania nu este inca pregatita.
Una dintre prevederile proiectului Codului muncii contestata de sindicate este eliminarea caracterului obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca. Coraci spune ca o astfel de masura va duce la amplificarea evaziunii fiscale pe piata muncii si la practici de concurenta neloiala din partea unor firme
UGIR-1903 si CONPIROM sustin existenta contractului colectiv de munca unic la nivel national si a celor de la nivel de ramuri si de unitati.
"Existenta si aplicarea contractelor colective de munca si a consultarilor permanente cu sindicatele au contribuit in mod esential la evitarea unor derapaje sociale in cei doi ani de pana acum de manifestare a efectelor crizei economice in Romania. De aceea, inca, se impune existenta contractelor colective de munca", spune Coraci.
Ce modificari au fost acceptate in urma negocierilor
- Absolventii vor face obligatoriu un stagiu la inceput de cariera.
- Contractele pe termen determinat vor fi prelungite la 3 ani.
- Angajatii de la stat risca sa nu mai primeasca salarii compensatorii, la concedierile colective.
- Perioada de preaviz se va prelungi la 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere.