Directorul ELCEN: Doamne ajuta, cu Dumnezeu inainte sa mai trecem inca o iarna. CET-urile sunt tot alea, de pe vremea lui Dej!
cet-uri
La un eveniment de specialitate, directorul general al ELCEN, Claudiu Cretu, a subliniat ca datoria Termoenergetica a companiei se ridica la un miliard de lei. El a solicitat implicarea financiara a Primariei Municipiului Bucuresti pentru a reduce aceasta datorie, pentru a evita eventualele sincope in furnizarea gazelor.
Cretu a declarat ca, desi pregatirile pentru iarna sunt in curs de desfasurare si ELCEN are contracte de gaze care asigura livrarea, principala problema ramane financiara. "Intr-o economie normala, livrarea de bunuri este corelata cu incasarea, iar aceasta situatie ne afecteaza de multi ani," a explicat el. Termoficarea din Bucuresti are ca obiectiv sa ajunga la un echilibru financiar, dar datoria de un miliard de lei trebuie gestionata cu seriozitate.
Pe timpul verii, presiunea financiara nu este atat de mare, dar iarna aduce facturi de gaze care trebuie platite in avans. Astfel, in lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie, ELCEN se va confrunta cu aceste costuri, ceea ce face necesara implicarea Primariei pentru a preveni sincopele in aprovizionarea cu gaze, avand in vedere ca iarna dureaza aproximativ sase luni.
Cretu a adaugat ca asteapta cu nerabdare incheierea campaniei electorale, mentionand ca discutiile actuale pot fi interpretate in contextul politic. "Datoria de un miliard este un fapt, si situatia va fi mai complicata dupa campanie," a subliniat el, referindu-se la provocarile cu care se confrunta sistemul energetic.
In ceea ce priveste centralele termice (CET-uri), Cretu a mentionat trei proiecte importante depuse la Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor Grozavesti, Progresu si Sud, cu finalizarea estimata in urmatorii 3-4 ani. "CET-urile sunt vechi, datand din anii '60, dar avem speranta ca modernizarea va imbunatati situatia," a declarat el.
Totusi, chiar si cu aceste proiecte, ELCEN se va confrunta cu o lipsa de capacitate in anii urmatori. Cretu a explicat ca fondurile de modernizare nu sunt complet gratuite; ele necesita o cofinantare de cel putin 40%. "Fara o situatie financiara sanatoasa, nu putem cofinanta aceste proiecte," a adaugat el, reafirmand riscurile financiare legate de datoria de un miliard.
"Cum sunt CET-urile? Pai tot alea, din '64 - '66, de pe vremea lui Dej"
El a subliniat ca, desi reteaua ELCEN are pierderi relativ acceptabile de 2.100 tone/ora, exista o presiune constanta pe sistemul energetic, mai ales in conditii de iarna severa. "Daca va fi o iarna grea, acest lucru va afecta reteaua electrica, deoarece toata lumea va folosi energia electrica din plin," a concluzionat Cretu.
"Cum sunt CET-urile? Pai tot alea, din '64 - '66, de pe vremea lui Dej. Le-am mai ciocanit, le-am mai carpit, speram sa fie bine. Doamne ajuta, cu Dumnezeu inainte sa mai trecem inca o iarna. Bun, dar ce facem mai departe? Aici este vestea buna. Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozavesti, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, deci premise bune sunt, dar, pana la punerea in functiune, trec vreo 3 - 4 ierni. Deci, mai sunt vreo 3 - 4 ierni in care nu avem acei megawati. Asta daca totul merge bine", a atentionat el, citat de
Agerpres.
Sursa foto: freepik.com