Din cauza unei legi, Romsilva a pierdut un milion de hectare de padure
romsilvalegepadurimediuproprietate publica
Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva a fost obligata prin Legea 247/2005 sa puna la dispozitia proprietarilor aproape un milion de hectare de padure. Acest demers s-a petrecut fara ca regia sa aiba delimitata suprafata unde trebuia sa fie pusa padurea in posesie, a declarat directorul general al institutiei, Adam Craciunescu, citat de Agerpres.
"Daca se punea in aplicare studiul de fezabilitate realizat cu Banca Mondiala in 2005 inainte de a aparea Legea 247, evitam toate litigiile si problemele regiei.
Legea 247 a creat multe probleme pentru ca a obligat regia sa puna la dispozitia proprietarilor 998.000 de hectare de padure, fara sa aiba, in toate situatiile, delimitata suprafata unde trebuia sa fie pusa in posesie acesta padure.
Asa au aparut o serie de litigii, avem peste 3.100, cu tot felul de adevarati sau prezumtivi urmasi ai fostilor proprietari care ne creeaza probleme. S-a venit in instanta cu tot felul de documente scrise si inainte de primul razboi mondial, si din 1912, documente pe baza carora s-au dat sentinte in favoarea fostilor proprietari, astfel incat suprafata fondului forestier de stat a scazut foarte mult", a declarat Craciunescu.
Oficialul a precizat ca Romsilva este pregatita sa puna pe piata numai lemn cu certificare de provenienta din partea administratorului de padure, potrivit sursei citate.
"Avem pregatit acest program, dupa cel din UE, respectiv de a pune pe piata un lemn cu certificare de provenienta. Asta presupune ca orice lemn care pleaca din padure va avea un document pe care il emite administratorul fondului respectiv. Masura este solicitata sa apara si in noul Cod Silvic", a adaugat seful Romsilva.
Romsilva functioneaza din anul 2010 sub tutela Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului.
In plus, regia asigura servicii silvice pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau a proprietarilor privati.
Din totalul suprafetei administrate aproximativ 586.214 hectare se gasesc in arii protejate de legislatie si cuprind si ultimele paduri virgine din Europa.