Din 2021, va exista un singur tip de pensie anticipata. Cum te vei pensiona mai repede?
pensie anticipatapensie anticipata partialaghid pensionarepensii 2018
Din septembrie 2021, nu vor mai exista pensiile anticipate si pensiile anticipate partiale, ci doar pensiile anticipate, conform unui proiect de act normativ initiat recent de Ministerul Muncii.
In prezent, pensionarii au posibilitatea de a opta fie pentru pensia anticipata, fie pentru pensia anticipata partiala, din septembrie 2021, acest lucru se va schimba, si vor exista numai pensiile anticipate.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost lansat joi in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii. Ca sa se poata aplica din septembrie 2021. Va intra in vigoare dupa ce va fi adoptat de Parlament, promulgat de seful statului si ulterior publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
Unica forma de pensionare anticipata care va exista va fi pensia anticipata (cu penalizare de cuantum).
Aceasta va putea fi ceruta de romanii care au realizat stagiul complet de cotizare (adica vechime legala in munca de 35 de ani) si de romanii care l-au depasit cu pana la opt ani si se va cuveni persoanelor cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei-standard de pensionare.
De asemenea, important de mentionat este ca ramane neschimbat principiul conform caruia, in momentul in care se vor indeplini conditiile pentru pensionarea de limita de varsta, pensia anticipata va fi transformata automat in pensie pentru limita de varsta
"Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare (...)". Conform proiectului de lege, vor exista urmatoarele diminuari:
Perioada de cotizare realizata peste stagiul complet de cotizare / Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare
Pana la un an - 0,50%
Intre un an si doi ani - 0,45%
Intre doi ani si trei ani - 0,40%
Intre trei ani si patru ani - 0,35%
Intre patru ani si cinci ani - 0,30%
Intre cinci ani si sase ani - 0,25%
Intre sase ani si sapte ani - 0,20%
Intre sapte ani si opt ani - 0,15%
Pentru viitoarea pensie anticipata, calculul pensiei lunare se va face prin scoaterea diminuarii de cuantum si se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate in perioada de pensionare anticipata.
In sistemul public de pensii din Romania se acorda cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate si cea de urmas.
Pensia anticipata partiala poate fi acordata celor care au realizat stagiul complet de cotizare si care au indeplinit anumite conditii de varsta, dupa cum scrie in Legea pensiilor. Aceasta se poate obtine tot cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei-standard de pensionare, insa este necesara doar realizarea stagiului complet de cotizare.
Pensia anticipata poate fi obtinuta cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei-standard de pensionare. Insa numai daca a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.
In concluzie, pentru a obtine pensie anticipata, persoana in cauza are nevoie de o vechime in munca mai mare decat pentru pensia anticipata partiala.