Din 2019 intra in vigoare masurile de diminuare a risipei alimentare
diminuarea risipei alimentaremasuri 2019companiifirmeindustria agroalimentara
Companiile din industria agroalimentara vor avea obligatia sa elaboreze anual un pan de diminuare a risipei alimentare, in primul timestru al fiecarui an, pe care il vor prezenta autoritatilorsi sa transmita la Ministerul Agriculturii pana la 31 martie al fiecarui an rapoartele pentru anul precedent. Aceasta masura face parte din normele de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, puse in dezbatere publica.
Documentul prevede ca operatorii economici din intregul lant agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizati/inregistrati sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in vederea donarii/comercializarii de produse agroalimentare, iau masuri ca in toate etapele de productie, de procesare, depozitare, distributie si comercializare a alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare, sa fie respectate dispozitiile cu privire la siguranta produselor agroalimentare conform regulamentelor europene si nationale.
Normele se adreseaza companiilor din productia primara de produse agroalimentare, din prelucrare si procesare, din distributie si comercializare, precum si din industria hotelira si alimentatie publica.
Companiile vor putea dona unele produse aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, catre consumatorul final, oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea
Este interzisa donarea urmatoarelor alimente perisabile: sucuri de legume si fructe nepasteurizate, legume si fructe pretaiate, seminte germinate. Este interzisa donarea catre consumatorul final a urmatoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animala, respectiv carnea si organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, pasari de curte, vanat salbatic sau de crescatorie, carnea tocata, carnea preparata, laptele crud si produsele din lapte crud, pestele si produsele din pescuit proaspete, ouale si produsele din oua crude.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va publica si actualiza periodic lista operatorilor care vor primi donatiile, care va cuprinde denumirea operatorului receptor, adresa si datele de contact ale acestuia, tipul/categoria de produse alimentare dintre cele care pot face obiectul donarii/comercializarii.
Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO1), 95-115 Kg de alimente pe locuitor se risipesc anual in Europa si America de Nord.
La nivel mondial, s-a stabilit faptul ca pierderile generate de risipa de alimente reprezinta o treime di n alimentele produse pentru consumul uman, ceea ce inseamna aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an;
In acest context, institutii responsabile cu siguranta alimentara si sanatatea populatiei, precum European Food Safety Authority (EFSA), Comisia Europeana sau FAO traseaza directii prin care risipa alimentara sa poata fi redusa cat mai mult posibil, iar efectele acesteia sa isi faca tot mai putin simtita prezenta atat la nivel economic si social, cat si ecologic.
Anual se inregistreaza pierderi de 90 milioane tone alimente la nivelul UE
Pierderile sunt estimate la 750 miliarde dolari, reprezentand aproximativ de sase ori valoarea ajutoarelor pentru dezvoltare. Aceste cifre releva faptul ca este necesar un cadru legislativ pentru reglementarea diminuarii risipei de alimente.
Pentru a satisface cererea de alimente, la nivel mondial, a unui numar de 9 miliarde de oameni proiectat pana in 2050, se estimeaza ca este nevoie de un procent de alimente mai mare cu 60 %, insa avand in vedere ca aproximativ o treime din toate produsele alimentare destinate consumului uman sunt irosite, reducerea pierderilor de produse care se transforma in deseuri alimentare, poate ajuta in mod eficient si economic la diminuarea acestor cifre.
In Romania nu s-a realizat pana la aceasta data un studiu prin care sa se dimensioneze nivelul risipei alimentare aferent fiecarei verigi a lantului agroalimentar. Potrivit studiului realizat de Bio Intelligence Service la solicitarea Comisiei Europene intitulat: Preparatory Study on Food Waste Across EU 27, pe baza datelor Eurostat disponibile la nivelul anului 2006 si publicat in anul 2011, Romania se situa pe locul 9 in UE, cu un procent de 2,55% din risipa totala de alimente si o cantitate medie de 107 kg/cap de locuitor, raportat la populatia Romaniei din anul 2006, respectiv 21,19 mil. locuitori.
In anul 2016 s-a adoptat Legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare. Legea a fost modificata si completata prin Legea nr. 200/2018 si publicata in Monitorul Oficial 647/ 25.07.2018.
In conformitate cu dispozitiile art. II al Legii nr.200/2018 este necesar ca pana la data de 1 februarie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii sa elaboreze norme metodologice de aplicare a legii.
Citeste si:
ANM a publicat prognoza meteo pentru Revelion si Boboteaza
Sursa foto: pexels.com