Digitalizarea site-ului ANAF si a SPV mai are de asteptat. Situatia s-ar putea imbunatati abia din 2022
anafspvinfrastructura itlicitatii anaf
Nu putini sunt contribuabilii care se plang de faptul ca, adesea, site-ul ANAF si Spatiul Virtual Privat nu functioneaza corespunzator. Ei bine, 2021 nu va aduce o imbunatatire semnificativa a calitatii interactiunii virtuale dintre contribuabil si Fisc, desi ANAF a anuntat in strategia pentru 2021 ca se va axa pe digitalizare.
"La inceputul anului viitor va fi lansata licitatia pentru achizitia Serviciilor privind realizarea unei analize generale a starii de fapt a sistemului informatic actual si definirea in detaliu a cerintelor aferente adoptarii noului cadru procedural si informational (infrastructura IT) in vederea dezvoltarii portalului ANAF pentru imbunatatirea interactiunii cetatenilor si mediului de afaceri", au transmis reprezentantii ANAF.
De asemenea, va fi modernizat si Spatiul Virtual Privat, pentru asigurarea unei inalte disponibilitati a serviciilor electronice disponibile in SPV, extinderea gamei de servicii oferite in sistem electronic prin SPV si extinderea disponibilitatii serviciilor electronice catre beneficiari prin realizarea variantelor portalului ANAF adaptate la dispozitive de tip smartphone si tableta. Pe de alta parte, proiectul prevede formarea/instruirea pentru imbunatatirea abilitatilor si cunostintelor personalului MFP.
ANAF spera sa introduca si urmatoarele masuri de simplificare administrativa:
-
acces facil si imediat catre servicii publice care sa fie disponibile non-stop si accesibile din orice loc, independent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile.
-
identitatea electronica a utilizatorului - acces la servicii publice electronice utilizand un mijloc de comunicare uzual, cu respectarea legislatiei in vigoare;
-
schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificari automate si dovezi referitoare la manipularea datelor transmise.
Astfel, de-abia din 2022 contribuabilii persoane fizice si juridice se pot astepta la o remediere a situatiei privind interactiunea virtuala cu ANAF.
Si ANAF recunoaste ca e nevoie de lucrari serioase la infrastructura IT din prezent:
-
"Platforma de arhivare electronica existenta este bazata pe tehnologii relativ invechite si greu de utilizat si administrat de catre personalul MFP si al institutiilor din subordine, prezentand perioade indelungate de nefunctionare. Costurile generale de intretinere sunt extrem de ridicate raportat la activitatile pe care le acopera.
-
Activitatea MFP si a institutiilor din subordine este influentata negativ, institutia fiind in imposibilitatea de a-si desfasura eficient activitatea din cauza deselor intreruperi intervenite in functionarea platformei.
-
Exista intarzieri mari in identificarea documentelor solicitate in platforma existenta in jurul datei limita de depunere a unor dosare solicitate de alte institutii, cand se inregistreaza fluxuri foarte mari de trafic care conduc la blocarea platformei si implicit a activitatii MFP si a institutiilor din subordine.
-
Un numar ridicat de beneficiari utilizeaza ghiseele institutiei, pentru solicitarea anumitor documente care nu sunt disponibile prin portalul ANAF (de exemplu documente privind contributiile solicitate de CNPP).
-
Reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor, atat pentru cetateni si mediul de afaceri, cat si la nivel inter si intra-institutional, sunt de natura sa eficientizeze activitatea administratiei publice (din perspectiva costurilor si timpului de reactie) si sa creasca gradul de transparenta si integritate in prestarea serviciilor, contribuind totodata la cresterea gradului de satisfactie a cetatenilor si mediului de afaceri si la imbunatatirea imaginii MFP"
Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni, iar valoarea totala se ridica la 23,95 milioane de lei. Valoarea eligibila nerambursabila este de 20,13 milioane de lei, iar cofinantarea eligibila a beneficiarului - 3,84 milioane de lei.
Expertii nu cred in digitalizare peste noapte
Expertii nu se asteapta ca digitalizarea, asumata de ANAF ca prioritate anul acesta, sa fie atat de bine implementata in 2021 incat sa imbunatateasca simtitor relatia contribuabil-stat.
" Se vor face pasi, dar insist asupra acestui aspect: digitalizarea care va avea un efect in colectare si in imbunatatirea relatiei cu contribuabilul nu ma astept sa vina in 2021", sustine Marius Ionescu, partener si coordonator NNDKP Consultanta Fiscala, conform
Business Magazin.
Citeste si: Rovinieta 2021. Cat costa amenzile si cand se prescriu