Destinatiile de ecoturism, una dintre solutiile pentru viitorul turismului romanesc
ecoturismromaniaproiecteaplicatiicandidaturiautoritatea nationala de turismparteneriate
Noua zone din Romania vor fi sprijinite sa-si imbunatateasca performantele ecoturistice in cadrul unui proiect lansat de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) si Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT). Aceste zone vor putea sa isi creasca performantele in managementul turistic, politica de responsabilitate fata de mediul natural si antropic si in activitatile de promovare.
Activitatile sunt realizate in cadrul proiectului 'Reteaua nationala de destinatii de ecoturism — instrument de dezvoltare durabila', finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, si implementat de AER in parteneriat cu ANT, in perioada mai 2014 — aprilie 2016 (valoare grant: 139.015,61 Euro, valoare totala proiect: 154.741,21 Euro).
Proiectul ofera sustinere tehnica acelor zone ce au dobandit sau doresc sa dobandeasca statutul de destinatie de ecoturism. Conceptul de destinatie de ecoturism a fost dezvoltat de catre Autoritatea Nationala pentru Turism in parteneriat cu alte institutii si organizatii reprezentative la nivel national incepand cu anul 2009, odata cu elaborarea Strategiei Nationale de Ecoturism, iar in 2013 au fost finalizate criteriile pentru certificarea destinatiilor de ecoturism.
'Am convingerea ca prin intermediul ecoturismului cresc sansele atragerii de turisti catre acest tip de destinatii din tara noastra. Un prim rezultat al parteneriatului dintre ANT, organizatiile neguvernamentale si private este desemnarea primelor doua destinatii de ecoturism in Romania, Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului si Orasul Zarnesti. Zonele care obtin statutul de 'Destinatie de Ecoturism' beneficiaza de o eficienta promovare la nivel national si international a valorilor culturale si a atractiilor naturale si, de asemenea, realizeaza un pas important in aplicarea conceptului de turism responsabil', declara Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
'In acceptiunea AER, destinatiile de ecoturism reprezinta un instrument de dezvoltare in beneficiul localnicilor si al naturii, cu oferta turistica bazata pe servicii locale si activitati in natura si in zona rurala, precum drumetie, ciclism, calarie, observarea faunei, a florei si deslusirea culturii traditionale', a declarat Andrei Blumer.
Cele noua zone ce vor beneficia de actiunile din acest proiect vor fi selectate pe baza unei aplicatii. Candidaturile se primesc pana in data de 30.08.2014. Mai multe detalii se gasesc pe websiteul www.eco-romania.ro/ro