Problema e ca Legea pensiilor adoptata de PSD a fost trecuta de Parlament fara sursa de finantare. Cu alte cuvinte, electoratului fidel PSD i s-a promis marul din pomul laudat, fara sa li se spuna cum se va culege, cu ce mijloace, cu ce costuri, cine le va plati.
Poate, atunci. Pentru ca acum, Lia Olguta Vasilescu are raspuns si pentru aceasta intrebare. Ea a scris pe
jurnalist.ro ca stie de unde ar putea face Guvernul rost de bani. Fostul ministru al Muncii din guvernarea PSD spune ca nu e nevoie sa se taie de la investitii de la sanatate sau de la mediul de afaceri, si nici macar nu e nevoie de taxarea suplimentara a cetatenilor. Ci, pur si simplu, sa se bage mana adanc la '' capitolul Bunuri si servicii de la ministere''.
''In final ma veti intreba: de unde bani? Era intrebarea la care trebuia sa raspund semestrial, de cate ori anuntam o majorare de pensii in mandatul meu, cand am reusit sa crestem toate pensiile publice cu 60% (mai putin pensiile speciale, pe care le-am plafonat in 2017, prin OUG 59), nu doar prin cresterea punctului de pensie, ci si prin eliminarea impozitului la pensiile pana in 2.000 de lei, scaderea de la 16% la 10% la pensiile peste 2.000 de lei si eliminarea contributiei pe sanatate din toate pensiile.
Mai intai, ar trebui sa precizez ca, in 2016, deficitul la fondul de pensii, adica suma pe care trebuia sa o puna statul in completare, ca sa acopere gaura din bugetul de pensii, era de 16 miliarde lei. Printr-o mai buna colectare am reusit sa reducem deficitul la 2 miliarde de lei. Asta in conditiile in care am operat majorari de 60% si am eliminat sau scazut impozitul din pensii!
In septembrie, statul roman ar trebui sa puna in plus suma de 10 miliarde de lei. Deci nici macar cat o facea in 2016… Asta ca sa nu mai spun ca e loc de o colectare si mai buna… Am oferit solutii in Parlament. Nu am cerut sa se ia bani de la investitii sau de la sanatate sau de la mediul de afaceri sau sa se introduca noi taxe. Le-am spus, de exemplu, ca pot lua banii de la capitolul „Bunuri si servicii” de la ministere. In 2019, suma alocata pentru bunuri si servicii reprezenta 44 de miliarde de lei pentru 26 de ministere, iar in 2020 este de 51 miliarde lei, la 15 ministere. Sunt atat de importante masinile, mobilierul sau alte asemenea achizitii ca sa se puna in pericol aplicarea unei legi care priveste nu doar generatiile de pensionari de acum, ci pe noi toti!?”, a transmis Olguta Vasilescu.
Guvernul Orban a transmis in mai multe randuri ca nu are banii necesari sa sustina majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, mai ales in contextul actualei pandemii, dar a promis totusi ca va exista o majorare a venitului pensionarilor, insa nu de 40%.