Oficial: DECLARATIA 600 poate fi eliminata. Termenul de depunere, amanat pentru luna martie
formularul 600declaratia 600anafcascass2018
ANAF a terminat de evaluat situatia contribuabililor persoane fizice si a decis cati dintre acestia vor fi nevoiti sa completeze si sa depuna declaratia 600.
UPDATE 22.01.2018 Termenul de depunere a declaratiei 600 a fost amanat pana la data la 1 martie.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat amanarea termenului celebrei declaratii 600, dar si posibilitatea ca aceasta sa fie eliminata.
"Am solicitat ca pe 31 ianuarie, in prima sedinta de Guvern, sa se adopte o Ordonanta de Urgenta pentru amanarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca in perioada imediat urmatoare sa mearga pana la eliminarea declaratiei, cu conditia sa gaseasca solutia ca persoanele fizice care trebuiau sa plateasca aceste contributii sa ramana asigurati in sistemul de asigurari", a mentionat Dragnea.
De asemenea, Dragnea a asigurat ca noul Guvern va lamuri, imediat ce se instaleaza, cine sunt persoanele care ar trebui sa depuna declaratia 600, deoarece informatiile vehiculate in spatiul public cu privire la acest aspect au fost intelese in mod eronat.
Despre posibilitatea eliminarii declaratiei 600 vorbesc si surse din Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestora, termenul de depunere ar putea fi amanat pana la 31 martie, iar continutul ar putea fi modificat, astfel incat numarul contribuabililor obligati sa depuna formularul sa fie mult mai mic.
Declaratia 600 obliga practic contribuabilii sa isi achite contributiile inainte sa le declare.
In prezent, Declaratia 600 trebuie depusa pana la 31 ianuarie 2018 de catre cei care, in 2017, au obtinut venituri din activitati independente, chirii, drepturi de autor, din agricultura, echivalente cu cel putin 12 salarii minime pe an, indiferent daca au obtinut si venituri de natura salariala.
-------------------------------------------------------------------------------------
Se pare ca aproximativ 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) ÅŸi a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit reprezentantilor ANAF.
Formularul 600 trebuie depus pana la 31 Ianuarie 2018 doar pentru veniturile inregistrate de contribuabili in anul anterior, respectiv 2017.
Incepand cu ianuarie 2018, toti contribuabilii persoane fizice care au obtinut venituri din activitati independente, din activitati agricole, de silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice din investitii, cedarea folosintei bunurilor sau alte activitati, sunt obligati sa depuna la ANAF formularul 600.
CAS sau CASS?
CAS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere. Pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei.
CASS este datorat doar de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe tară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care au inregistrat in 2017 venituri minime de 22.800 de lei
Reprezentantii ANAF spun ca: ”Incepând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel puÅ£in egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara”.
Tot oficialii institutiei mai adauga: ”Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea formularului 600 are în vedere continuitatea contributivitatii persoanelor fizice in sistemul de asigurari de pensii ÅŸi de sanatate”.
Astfel, contribuabilii ale caror venituri nu ating acest plafon, nu au obligativitatea depunerii formularului in cauza.
Adio cozi interminabile?
In vederea procesarii si bunei desfasurari a intregii proceduri legate de depunerea formularului 600, ANAF a anuntat ca are capacitatea sa organizeze aceste demersuri si da asigurari ca lucrurile se for desfasura in conditii optime. In acest sens, contribuabilii vizati de aceasta masura au posibilitatea de a trimite aceste documente fara a se deplasa la sediile ANAF, prin posta cu confirmare de primire, urmand ca de la data de 15 ianuarie 2018 sa le poata trimite online, pe portatul www.anaf.ro
Potrivit Codului Fiscal, formularul 600 reprezinta “Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”,fiind prevazut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat in baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015.