Demografia Romaniei, in declin: Suntem din ce in ce mai putini
demografieeconomierata natalitatiirata mortalitatiimameajutorpopulatie romania
Romania numara, de la an la an, tot mai putini locuitori. In timp ce rata natalitatii este foarte scazuta in raport cu cea a mortalitatii, pierdem populatie. Vom ajunge, peste doar cateva generatii, abia sa depasim 10 milioane de locuitori si, evident, daca o tinem tot asa, sa disparem complet de pe harta, sau sa fim dominati numeric de popoarele minoritare.
Statul nu reuseste sa puna pe picioare politici eficiente de crestere a natalitatii. Femeile aleg sa dea nastere cator mai putini copii, la varste din ce in ce mai inaintate. Pe de-o parte, e o responsabilitate uriasa, aproape o nebunie sa dai nastere unui copil in Romania zilelor noastre. Cu atatea nevoi, si atat de putine resurse si ajutor, multe femei aleg sa fie mame cat mai tarziu.
Pe de alta parte, emanciparea femeii, care merge la studii, vrea o cariera si nu se mai regaseste in imaginea mamei si bunicii, care si-au dedicat viata casei si cresterii copiilor, afecteaza din nou demografia Romaniei.
Romania avea, la inceputul acestui an, 22,171 milioane de locuitori inregistrati oficial dupa domiciliu, in scadere cu circa 23.000 comparativ cu inceputul anului 2018, iar imbatranirea populatiei a accelerat, arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).
La 1 ianuarie 2018, numarul de persoane inregistrate cu domiciliul in Romania era de 22,194 milioane, in scadere de la 22,223 milioane la inceputul lui 2017, potrivit datelor INS.
La 1 ianuarie 2019, populatia dupa domiciliu a fost de 22,171 milioane persoane, in scadere cu 0,2% fata de 1 ianuarie 2018, potrivit INS.
Populatia urbana si cea de sex feminin sunt majoritare (56,4%, respectiv 51,2%).
Fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat, populatia varstnica de 65 ani si peste depasind cu peste 434.000 persoane populatia tanara de 0-14 ani (3,674 milioane fata de 3,240 milioane persoane).
"Procesul de imbatranire demografica s-a accentuat comparativ cu 1 ianuarie 2018, remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si in acelasi timp o crestere (de 0,3 puncte procentuale) a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste) ", se arata in comunicat.
Varsta medie a populatiei a fost de 41,6 ani, cu 0,3 ani mai mare decat la 1 ianuarie 2018. Varsta mediana a fost de 41,5 ani, in crestere cu 0,4 ani fata de 1 ianuarie 2018.
Cu tot mai putini locuitori, Romania devine o tara imbatranita, a carei forta de munca activa se diminueaza treptat, si se va reflecta puternic in economie. Cine mai sustine cheltuielile publice, sistemul de sanatate, cine mai plateste pensii si salarii, cine mai contribuie la stat?
La rata demografica in scadere, se aplica alt fenomen care a lovit din plin Romania: exportul masiv de forta de munca. Avem peste 5 milioane de romani plecati in strainatate, avem practic, o mica Romanie imprastiata prin lume, care ajuta la cladirea economica a altor state, state care au reusit sa le ofere conditii mai bune de trai decat patria mama.
Pentru a schimba aceste lucruri, statul trebuie sa intervina urgent si sa creeze mediul propice din punct de vedere economic, pentru intemeierea familiilor, dar si politici fiscale care sa incurajele mediul privat si sa stimuleze aparitia de locuri de munca mai bine platite.