Definitiv: Dosarul 10 august - clasat. Fostii sefi ai Jandarmeriei scapa de urmarirea penala
10 augustdosar 10 augustpiata victorieijandarmeria romana
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, marti, sa respinga solicitarea procurorilor DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august. Decizia instantei este definitiva.
In urma acestei decizii, Dosarul 10 august va fi clasat, aspect ce ii exonereaza pe fostii sefi ai Jandarmeriei Romane de urmarirea penala impotriva lor, cu privire la interventia asupra protestatarilor din 10 august 2018.
"Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosar 2122/DP/2019. Definitiva", se arata in minuta Tribunalului Bucuresti.
Clasarea partiala initiala a dosarului a fost dispusa de procuroul Doru Stoica, care intre timp s-a pensionat. Insa fostul procuror sef DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat partial, pe 4 august, solutia de clasare a cauzei si a dispus redeschiderea urmaririi penale impotriva mai multor sefi ai Jandarmeriei.
DIICOT solicita inceperea urmaririi penale impotriva: colonelului Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Romane, maiorului Laurentiu Cazan, fosului director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, coloneluluiCatalin Sindile, fostului sef al Jandarmeriei Romane, si comisarului-sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.
Acestia erau acuzati de procurorii DIICOT de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.
Solicitarea DIICOT a fost, insa, plasata de la o instanta la alta, dupa ce, prima instanta sesizata, Curtea de Apel Bucuresti, si-a declinat competenta catre Tribunalul Bucuresti.
Unul dintre argumentele in baza carora Hossu a cerut redeschiderea dosarului era acela ca, fostul procuror Doru Stoica nu a reaudiat suspectii, victimele si martorii. De asemenea, nici nu ar fi readministrat probele stranse de Parchetul Militar in cauza.
Ce contine ordonanta de clasare a Dosarului 10 august: DIICOT a sustinut ca a existat o complicitate morala a protestatarilor pasnici din Piata Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violente asupra fortelor de ordine, ci chiar s-au amuzat
In ordonanta de clasare a dosarului "10 august", in care au fost scosi de sub urmarire penala sefii de atunci ai Jandarmeriei, DIICOT a sustinut ca a existat o complicitate morala a protestatarilor pasnici din Piata Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violente asupra fortelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.
”Intr-un mod plastic, dar sugestiv exprimat pentru intelegerea semnificatiei asociate conceptului, retinem ca, actiunea de interventie in forta a fost executata in vederea restabilirii ordinii publice pe timpul desfasurarii unei adunari publice care si-a pierdut caracterul pasnic nu are si nu poate avea semnificatia unei activitati de <<plivit buruieni intr-un rasad de panselute>> si mai degraba pe aceea de <<intoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazda>>”, a scris procurorul Stoica in motivarea ordonantei de clasare a dosarului 10 August, din iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violenta a mitingului din Piata Victoriei.
"Misiunile executate de catre fortele de ordine in astfel de situatii sunt departe de a fi perfecte, erorile de apreciere si actiune fiind o constanta influentata de limitele factorului uman", se mai arata in document.
Pe aceeasi tema:
Foto: Inquam photos /A.Neagoe