Deficitul de forta de munca - marea provocare a momentului pentru industriile cheie
deficit forta de muncaforta de muncaangajati
Analistii economici privesc cu ingrijorare catre piata muncii. Desi economiile lumii au raspuns surprinzator de bine crizei economice, incepand o redresare accelerata, odata cu cresterea ratelor de vaccinare, economistii sunt ingrijorati de deficitul fortei de munca din industrii cheie, care ameninta ritmul de redresare economica.
Bogdan Maioreanu, analist si comentator de piata eToro, are peste 20 de ani de experienta in domeniul serviciilor financiare si al investitiilor, e de parere ca ritmul de redresare economica a fost impresionant pana acum, in ciuda problemelor din lanturile de aprovizionare si a cresterii preturilor la materiile prime, insa in ultimele luni lipsa fortei de munca incepe sa perturbe si ea activitatea economica.
"Enclave de penurie de talente si inflatie salariala"
Odata cu redeschdierea economiilor, companiile au avut nevoie de o forta de munca tot mai numeroasa. Alain Dehaze, directorul general al grupului Adecco, a avertizat saptamana trecuta ca exista "enclave de penurie de talente si inflatie salariala" pe pietele pe care opereaza Adecco.
Grupul Adecco este una dintre cele mai mari companii din lume specializate in plasarea de personal temporar si permanent.
Criza fortei de munca se poate observa cel mai bine in Marea Britanie. Aici, companiile se confrunta cu o lipsa acuta a soferilor de camion, iar efectele sunt vizibile in lant.
"Exista un deficit enorm de soferi de vehicule grele de marfa pe care il estimam intre 85.000 si 100.000", a declarat Richard Burnett, directorul executiv al Asociatiei britanice de transport rutier de marfuri.
Redresarea rapida a economiei europene a facut, de asemenea, ca rata somajului din Romania, din luna iunie, sa scada la 5,2%, nivelul de dinaintea pandemiei, generand aceeasi piata deficitara a muncii precum cea de la inceputul anului 2020.
In zona euro, rata somajului se situa la 7,7% in iunie 2021, cu cea mai mare cifra, 15,1% inregistrandu-se in Grecia si Spania, doua tari dependente de turism.
Ambele tari se afla acum pe lista rosie a Romaniei din cauza cresterii numarului de infectii cu noua varianta delta a Covid 19. Un efect nedorit al acestei situatii ar putea fi necesitatea de a plasa in carantina timp de doua saptamani persoanele nevaccinate care se intorc din vacanta din aceste doua tari, amplificand problemele cu lipsa fortei de munca.
In ciuda problemelor, optimismul privind redresarea economica este ridicat, indicatorul referitor la sentimentul economic (ESI) crescand in iulie 2021, pentru a sasea oara consecutiv, atat in Uniunea Europeana per ansamblu (+0,9 puncte), cat si in zona euro (+1,1 puncte). Nivelul actual al acestuia este cel mai ridicat inregistrat din 1985 incoace. Comparativ cu lunile trecute, ultima sa imbunatatire a fost insa mai slaba, Comisia Europeana sugerand ca indicatorul se apropie de punctul sau maxim.
Cresterea recenta a numarului cazurilor de Covid ar putea incepe sa atenueze optimismul din Europa si Statele Unite, aratand ca batalia impotriva pandemiei nu este castigata inca. Rezerva Federala a SUA a avertizat miercurea trecuta ca "traiectoria economiei continua sa depinda de evolutia virusului". Pietele asteapta publicarea raportului privind piata muncii, vineri, pentru a vedea daca prognoza de 900.000 de noi locuri de munca din Statele Unite va fi depasita, la fel ca luna trecuta, semnaland o revenire a nivelului fortei de munca americane mai aproape de cifrele de dinaintea pandemiei.