Declaratiile importante facute de Jeffrey Franks dupa incheierea celei de-a cincea misiuni a FMI in Romania
jeffrey franksfmiromaniadeficit bugetarcursul de schimbmunca
Jeffrey Franks (FMI), seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, a vizitat Universitatea din Pitesti. Cu aceasta ocazie a facut mai multe declaratii, despre tinta de deficit bugetar a Romaniei, salariile bugetarilor sau cursul de schimb.
Institutiile financiare internationale si autoritatile romane au convenit o relaxare a tintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2%, a declarat Franks, la conferinta de la finalul celei de-a cincea misiuni in Romania: "Am convenit cu autoritatile sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit pe cash. De 1,9% la 2,2%."
Cheltuielile cu fondul de salarii au scazut semnificativ
Potrivit reprezentantului FMI, cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public, in trecut o forta semnificativa de presiune, au scazut foarte mult.
"In mod similar, reforma sistemului public de pensii a ajutat incadrarea finantelor publice pe o cale sustenabila. La fel de important a fost aprobata legislatia necesara pentru a permite reformarea structurii sistemului de salarizare a sectorului public si a sistemului de asigurari sociale. Desi nu toate aceste masuri au fost in intregime implementate pana in prezent, au fost facuti pasi importanti in directia reducerii risipei a fraudei si a cheltuielilor ineficiente", a spus Franks.
Jeffrey Franks a spus si ca, in discutiile cu Guvernul Romaniei, s-a convenit ca a doua majorare de salarii in sectorul bugetar sa aiba loc in anul 2013: "Am convenit cu autoritatile o usoara relaxare a tintei de deficit, pe care a modificat-o de la 1,9% la 2,2% din PIB pentru acest an. Noua tinta v-a disponibiliza o suma care sa permita Guvernului atingerea obiectivelor sale. Suma convenita nu va putea recupera dintr-o data salariile si CAS pentru pensii. De aceea, am convenit ca urmatoarea marire de salarii sa fie acordata in anul urmator."
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu anuntase ca salariile bugetarilor vor fi reintregite in decembrie 2012 la valoarea de dinainte de taierile din 2010, iar pensionarilor li se vor restitui incepand cu 1 iunie sumele oprite eronat drept contributii la asigurarile de sanatate (CASS), in transe egale cu ceea ce guvernele anterioare au incasat.
Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul sau va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta pentru aplicarea acestor masuri.
Arieratele cresc, derapajele in privatizari continua
Arieratele au continuat sa creasca, precum si derapajele fata de calendarul privatizarilor, mai multe licitatii au esuat din ratiuni care puteau fi prevenite, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale, a declarat Franks.
"Arieratele au inceput din nou sa creasca. Este o consecinta a presiunilor electorale legate de cheltuielile de capital. Este si o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar care depaseste nivelul resurselor bugetare disponibile. Pentru a tine cheltuielile sub control este necesara o auditare si o monitorizare a bugetelor spitalelor. Durata platilor facturilor este foarte lunga si trebuie scurtata, potrivit directivelor UE", a afirmat Franks.
Acesta a precizat ca in cazul companiilor de stat continua derapajele in calendarul privatizarilor si ca progresele au fost inegale: "Provocarile sunt mai mari la nivelul intreprinderilor de stat. Progrese s-au realizat prin reducerea arieratelor - 3% din PIB. Facturile restante sunt o piedica majora in calea cresterii. Nici companiile care au datorii si nici cele ale caror facturi nu sunt platite nu dispun de bani pentru investitii. Guvernul trebuie sa gaseasca modalitati de restructurare a unora dintre ele. In fine, pentru a ne asigura ca nu vor reveni, vor fi necesare reforme in companii, adica implementare unei reforme fundamentale a intreprinderilor de stat este una dintre cele mai importante sarcini ale guvernului. Progresele au fost inegale. Continua derapajele fata de calendarul privatizarilor in contextul in care mai multe licitatii au esuat din ratiuni care puteau fi prevenite. E un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale. Este de o importanta vitala ca angajamentele si eforturile sa nu fie intrerupte."
Cursul de schimb se mentine relativ stabil
Cursul de schimb se mentine relativ stabil, in pofida incertitudinilor de pe pietele financiare internationale, iar Romania a accesat cu succes pietele internationale de obligatiuni si a putut astfel constitui atat rezerva in valuta cat si pe cea financiara, potrivit lui Jeffrey Franks.
"Exista inca dificultati in procesul de redresare a cresterii datorata continuarii crizei economice si financiare pe plan international, iar riscurile se mentin la un nivel ridicat. Dar multumita politicilor prudente si sacrificiilor populatiei in toata aceasta perioada de criza, Romania se afla, in prezent, intr-o pozitie mult mai buna pentru a infrunta aceste riscuri", a spus Franks.
Romanii au potential, dar este nevoie de munca pentru a-l valorifica
Poporul roman are potential, dar este nevoie de munca pentru a pune in valoare acest potential, a afirmat marti negociatorul sef al misiunii FMI: "Aveti potential, dar este nevoie de munca pentru a valorifica acest potential. (...) Am devenit in ultimii ani foarte atasat de poporul roman. Aveti o tara minunata si un potential nemaipomenit si as fi bucuros sa vad cum Romania isi atinge acest potential pe viitor."
In opinia sa, principalele atuuri pe care le are in prezent Romania pentru a realiza crestere economica sunt stabilitatea macroeconomica, pozitia geografica, resursele naturale si o populatie cu un nivel ridicat de educatie si de calificare.
Via Agerpres