Declaratia unica: Ce se intampla cu veniturile din drepturile de autor, din strainatate si din chirii?
declaratia unicaobligatii fiscaleministerul finantelor publicedeclaratiiformulare anaf
Ministerul de Finante a publicat pe site-ul institutiei un proiect amplu de OUG, cu impact fiscal major pentru foarte multe categorii de contribuabili.
Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta, Ministerul Finantelor Publice va modifica regimul unor impozite pe venit si contributii de asigurari, stabilind, totodata, un regim nou pentru mai multe declaratii, unite intr-o „declaratie unica”.
Declaratia unica va cumula declaratiile: D200 (veniturile realizate din Romania), D201 (veniturile realizate din strainatate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (norme de venit in agricultura), D600 (venitul care reprezinta baza pentru contributiile de asigurari), D604 (stabilirea contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fara venit) si D605 (stoparea CASS pentru persoanele fara venit).
Declaratia unica trebuie depusa in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din 2019, pana la 15 martie.
Ce reglementari noi sunt aduse?
Noul document fiscal aduce noi prevederi pentru veniturile obtinute din drepturile de autor, pentru veniturile obtinute din salarii si asimilate salariilor, pentru venituri din investitii, privind cedarea folosintei bunurilor, privind activitatile agricole, silvicultura, piscicultura, pentru venituri din premii si jocuri de noroc, dar si pentru veniturile obtinute in strainatate.
Drepturile de autor nu mai au regim de venituri independente
Potrivit proiectului MFP, in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venitul net se determina de platitorii venitului prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine, la sursa, de catre platitorii veniturilor la momentul platii acestora, impozitul fiind final.
Beneficiarii veniturilor din cedarea folosintei bunurilor au un termen de 30 de zile pentru depunerea Declaratiei unice
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net anual, altele decat veniturile din arendare (pentru care impunerea este finala), au obligatia sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si sa completeze Capitolul, Sectiunea si Subsectiunea corespunzatoare, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti/de la producerea evenimentului.
Cei care obtin venituri salariale si asimilate salariilor pot sustine ONG-urile
Potrivit proiectului, contribuabilii care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata sumei reprezentand 2% din valoarea totala a impozitului anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit. Optiunea pentru redirectionarea cotei din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor poate ramane valabila pentru o perioada de cel mult 2 ani fiscali consecutivi.
Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
Contribuabilul are obligatia sa calculeze impozitul pe venitul din activitati agricole prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit completeaza, pentru anul in curs, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie a anului in curs.
Venituri din investitii
Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice depusa la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Castigul net anual recalculat din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, se determina de contribuabil pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a castigului, ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni.
Un regim fiscal uniform pentru veniturile provenite din toate jocurile de noroc
Obtinerea de venituri realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (online), impozitul datorat se determina si se retine la sursa de catre organizatori/platitori la fiecare retragere din contul de pe platforma de joc in contul bancar sau similar.
Veniturile din strainatate se declara obligatoriu
Contribuabilii care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare, potrivit Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodelor de evitare a dublei impuneri, dupa caz.
Venituri din alte surse
Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decat cele pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa, precum si cele obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creanta respectiva, inclusiv in cazul drepturilor de creante salariale obtinute in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, din patrimoniul personal, au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.