Declaratia unica 2021 - modificata. Ce noutati pregateste Fiscul
declaratia unica 2021fiscanaf
Un proiect de ordin al ANAF prevede modificarea Declaratiei unice pe 2021. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in 2020 si pentru veniturile estimate in 2021 va fi modificata prin introducerea unui nou termen de depunere, dar si prin aparitia unui nou formular.
Concret, Declaratia unica 2021 va putea fi depusa de persoanele fizice pana la 25 mai inclusiv. Tot 25 mai reprezinta si termenul limita pentru plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, conform unei legi publicate recent in Monitorul oficial (Legea 296/2020).
Cine trebuie sa trimita la Fisc Declaratia unica 2021:
-unii avocati si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, care au primit indemnizatia de somaj tehnic prevazuta la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
- profesionistii (asa cum sunt reglementati de Codul civil) care au beneficiat de: indemnizatia prevazuta la art. XV din OUG nr.30/2020; indemnizatia de 41,5% din castigul salarial mediu brut lunar, prevazuta la art.3 din OUG nr.132/2020. Pentru indemnizatia incasata de la stat vor plati impozit si contributii sociale prin declaratia unica.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Citeste si:
Anul 2021 incepe cu scumpiri
Cum se modifica formularul Declaratiei unice:
Dupa cum am anuntat inca de la inceput, pe langa extinderea termenului de depunere, autoritatile pregatesc si schimbarea formularului Declaratiei unice, dupa cum urmeaza:
- la Capitolul I au fost introduse sectiunile 5 si 6 pentru stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate pentru indemnizatiile prevazute de OUG nr.30/2020 si de OUG nr.132/2020, de care au beneficiat unii contribuabili (vezi foto in galeria foto);
- la Sectiunea 4 de la Capitolul I au fost introduse randurilor necesare pentru aplicarea dispozitiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;
- au fost scoase rubricile referitoare la veniturile din inchiriere in scop turistic din capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ...........";
- a fost actualizata sectiunea 7 “Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta” de la Capitolul I din formularul declaratiei unice.