Decizie de ultima ora privind angajarile la stat: se suspenda, dar nu prea
angajari la statbugetari
Conform unui proiect de OUG, angajarile la stat se suspenda, pana la finele anului curent. Dar, ca orice lege, ea prevede si exceptii.
Actualizare: OUG a fost adoptata!
Decizia Guvernului de a suspenda noile angajari la stat, conform textului proiectului la care facem referire, se ia "avand in vedere obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung, precum si predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice" si avand in vedere cea mai recenta recomandare a Consiliului in cadrul PDE pentru Romania este cea adoptata la 18 iunie 2021, prin care Romaniei i s-a recomandat sa reduca deficitul public la 8,0 % din PIB in 2021, la 6,2 % din PIB in 2022, la 4,4 % din PIB in 2023 si la 2,9 % din PIB in 2024.
De asemenea, se invoca si conditiile depasirii, in 2019, a pragului de 3% al deficitului bugetar ESA. "Romania se afla in procedura aplicabila deficitelor excesive (PDE) incepand cu data de 3 aprilie 2020, cand Consiliul UE a adoptat o Recomandare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, care prevede atingerea unor tinte de deficit public de 3,6% din PIB in 2020, 3,4% in 2021 si 2,8% in 2022. In acest context, la 15 septembrie 2020, Romania a transmis COM Raportul privind actiunile intreprinse la recomandarea Consiliului UE pentru ajustarea deficitului bugetar excesiv", se arata in textul OUG despre care vorbim.
"Articol unic:
(1) Incepand cu data de 1 iulie 2022, pana la 31 decembrie 2022, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu exceptia posturilor unice, din:
a) institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
b) institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare", prevede Articolul unic al OUG guvernamentale.
"(2) Prin post unic, in sensul alin.(1), se intelege:
a) acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitatii stabilite, nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica;
b) un post dintre cele aflate in compartimentele in care exista numai posturi vacante. (3) Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin.(1), in cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice prevazute la alin.(1) lit.a), cu justificarea necesitatii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in buget, respectiv prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului, initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile publice locale prevazute la alin.(1) lit.b). Procedura referitoare la transmiterea solicitarilor de ocupare a posturilor din cadrul institutiilor prevazute la alin.(1) lit.b) se aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei".