Decizie CEDO: Kovesi a fost revocata ilegal de la sefia DNA
laura codruta kovesicedodrepturile omuluidna
Laura Codruta Kovesi a castigat la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) procesul prin care a contestat decizia de revocare din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
CEDO a transmis marti un comunicat de presa in care anunta victoria fostei sefe DNA in fata statului Roman. Romania nu avea dreptul de a o revoca pe Kovesi din functie, aceasta trebuia sa isi duca mandatul la bun sfarsit, spun magistratii celei mai inalti curti de justitie pentru drepturile omului.
Decizia CEDO arata ca lui Kovesi i-a fost incalcat dreptul la libera exprimare si liberul acces la justitie, fiind revocata ilegal de la sefia DNA.
Concluziile CEDO:
”1. Se alatura obiectiei preliminare a Guvernului in ceea ce priveste neepuizarea cailor de atac interne si o respinge;
2. declara admisibile plangerile solicitantului in temeiul articolului 6 .1 si al articolului 10 din conventie;
3. considera ca a existat o incalcare a articolului 6.1 din Conventie;
4. considera ca a existat o incalcare a articolului 10 din conventie;
5. considera ca nu este necesar sa se examineze admisibilitatea si temeinicia plangerii in temeiul articolului 13 coroborat cu articolele 6.1 si 10 din conventie.”
Documentul poate fi consultat in integralitate
AICI
Laura Codruta Kovesi nu a cerut despagubiri statului roman, insa efectele aceste decizii CEDO trebuie sa fie aplicate pe viitor de statul roman atunci cand revoca un magistrat dintr-o functie inalta.
Kovesi a sesizat CEDO la finele lui 2018, dupa ce a fost revocata din functie de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Decretul de revocare a fost semnat de presedintele tarii pe 9 iulie 2018, in baza unei decizii a CCR.