Decizie CCR: Functionarii publici cercetati disciplinar isi pot pastra functiile
suspendare cimdecizie suspendare cimcercetare disciplinarasuspendare automata cimstatutul functionarilor publici 2018
Judecatorii CCR au sesizat neconstitutionalitatea suspendarii raportului de munca in cazul functionarilor publici care sunt cercetati disciplinar, din cauza faptului ca le ingradeste acestora dreptul la munca. Aceasta decizie va genera incetarea efectelor prevederiilor problematice din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.
In comunicatul emis de Curtea Constitutionala a Romaniei, judecatorii explica faptul ca "masura suspendarii de drept a raportului de munca al functionarului public, in situatia in care functionarul public care a savarsit o abatere disciplinara poate influenta cercetarea administrativa, este o masura excesiva"
De asemenea, acestia precizeaza si faptul ca masura de a suspenda din functie un functionar public aflat in aceasta situatie este lipsita de "obiectivitate" si "temeinicie"
Ceea ce poate duce "la ruperea justului echilibru care trebuie sa existe intre drepturile si interesele in concurs, si anume dreptul la munca al functionarului public si dreptul autoritatii/institutiei publice de a lua masurile necesare unei bune desfasurari a cercetarii disciplinare."
Astfel, judecatorii declara ca fiind neconstitutionala mentiunea conform careia "pe perioada cercetarii administrative, in situatia in care functionarul public care a savarsit o abatere disciplinara poate influenta cercetarea administrativa, la propunerea motivata a comisiei de disciplina."
Citeste si:
Un salariat roman va sustine 2,5 pensionari pana in 2040, iar pensiile se vor reduce cu 20%
Functionarul public isi poate relua munca, insa poate fi supus unor ingradiri
Totusi, prevederile conform carora conducatorul autoritatii/institutiei e obligat sa-i interzica accesul functionarului cercetat la documentele care pot influenta cercetarea, sunt inca in vigoare. Iar acest lucru inseamna ca functionarul isi poate exercita dreptul la munca, pana la o decizie definitiva, dar in conditiile in care nu afecteaza bunul mers al justitiei.
In acest sens, Legea prede si posibilitatea mutarii temporare a functionarului intr-un alt departament, pentru a-l tine departe de orice implicare in cercetarea administrativa.
Decizia CCR va fi obligatorie dupa ce se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Citeste si:
S-au modificat regulile in cazul restituirii banilor pentru taxa auto si timbrul de mediu