De vineri, veti putea scoate bani de pe card si de la angrosisti
avans in numeraroperatori economicilegea nr. 191/2018posplata cu cardulbancomat
Romanii vor putea retrage bani din contul bancar si de la comerciantii angro sau la prestatorii de servicii, conform Legii nr. 191/2018, care va intra in vigoare vineri, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Incepand de vineri, operatorii care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si inregistreaza o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro vor fi obligati sa accepte ca mjloc de plata cardurile de debit si de credit.
"Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS si/sau a altor solutii moderne de acceptare.
Prin activitatea de prestari servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in actul normativ.
Mai mult decat atat, operatorii vor fi obligati sa acorde un avans in numerar de 200 de lei, la solicitarea consumatorilor.
Ce este avansul in numerar si cum se realizeaza procedura
Posibilitatea acordarii avansului in numerar de maximum 200 de lei, de catre comerciantii cu POS care pun la dispozitie acest serviciu, a fost introdusa prin Legea nr. 209/2016, in vigoare de la 1 ianuarie 2017, insa a pus mari dificultati comerciantilor.
Initial, legea care aducea aceste noi obligatii pentru comercianti impunea un prag de 10.000 de euro, acum fiind de 5 ori mai ridicat.
Avansul in numerar reprezinta o dilema pentru multi comercianti, motiv pentru care va vom prezenta ce este aceasta procedura si cum functioneaza.
Potrivit legii care va intra in vigoare vineri, POS-urile din magazine, farmacii, supermarketuri indeplinesc si functia de bancomat pentru clienti. Aceste unitati incheie cu emitentii cardurilor (bancile), un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit.
Pe perioada valabilitatii contractelor incheiate in acest sens, bancile acceptante de carduri sunt obligate sa instaleze, la cererea firmelor sau a institutiilor publice, terminale de plata, in cel mult 30 de zile de la formularea solicitarii. Totodata, bancile sunt obligate sa asigure infrastructura si dotarile proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plata, in termen de maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi.
Avansul in numerar se acorda in limita maxima de 200 lei, si trebuie evidentiat in mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Avansul trebuie introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea "avans in numerar", dupa care se va emite bonul fiscal, ce cuprinde atat cumparaturile facute, cat si avansul si comisionul de cel mult 1%.
Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat. Astfel, daca un client solicita unui comerciant 180 de lei, comisionul poate fi de maximum 1,8 lei.
Dupa incheierea acestor proceduri, clientul isi primeste banii, iar comerciantul va emite un document pe care va fi evidentiat avansul acordat va fi atasat chitantei de plata si va trebui pastrat in contabilitate.
In cazul in care numerarul disponibil nu acoperera suma ceruta de client, operatorul economic trebuie sa acorde suma disponibila